vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVlad Gheorghe anunță că a cerut DNA să atace achitările bazate pe...

Vlad Gheorghe anunță că a cerut DNA să atace achitările bazate pe prescripția decisă de CCR: „Nu am stat degeaba în stradă apărând justiția”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a luat luni decizia, în urma unei sesizări a Curtii de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european. Asta răstoarnă decizia din 2022 a CCR privind aplicarea retroactivă a prescripției, decizie în urma căreia au fost închise mii de dosare penale, hotărârea declanșând un val de achitări.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a decis ca, în acest context, să ceară Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să atace acele achitări bazate pe prescripția stabilită în termenii Curții Constituționale a României în anul 2022. Mai mult, acesta cere și explicații DNA cu privire la o circulară care îndeamnă procurorii să facă exact inversul stipulat de Curtea Europeană de Justiție, adică să păstreze închise respectivele dosare.

Am cerut astăzi, în scris, conducerii DNA să aplice urgent decizia de ieri a Curții de Justiție a Uniunii Europene și să atace achitările bazate pe prescripția decisă de CCR. Le cer și un plan de acțiune clar pentru toate dosarele încă neînchise. Solicit și explicații cu privire la circulara lor ciudată în care îndemnau procurorii să facă exact invers de ce zice CJUE, adică să lase dosarele să fie închise. Cine a generat acea circulară, pe ce s-a bazat și cum răspund acele persoane acum văzând că Curtea a decis fix invers? De când s-au transformat procurorii în avocați?” – întreabă public europarlamentarul.

El mai punctează și faptul că DNA a pierdut, de-a lungul anilor, din greutatea pe care o avea în curățarea societății românești de infractori și că, de la plecarea Laurei Codruța Kovesi, instituția nu s-a mai remarcat prin performanțe notabile. Ci dimpotrivă, a mizat pe cantitate și pe prinderea câtor mai mulți „pești mici”.

DNA a avut un rol important în societate dar de câțiva ani, mai exact de la înlăturarea doamnei Kovesi, nu a mai avut niciun dosar mare. A prins doar peștii mici și pare că s-a ofilit în fața șmecherilor din politică și justiție. Acum e șansa lor să arate că nu e așa, că încă mai au chef și curaj de luptă. Că nu am stat degeaba în stradă apărând justiția. Europa ajută dar nu poate rezolva lucrurile în locul nostru.” – a mai punctat europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, parte a grupului parlamentar european Renew Europe.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare