vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSociologul Gelu Duminică: "Chiar credeți că dacă femeia care a născut pe...

Sociologul Gelu Duminică: „Chiar credeți că dacă femeia care a născut pe asfaltul din fața spitalului din Urziceni nu ar fi fost romnie și modestă financiar, ar mai fi fost ignorată de cadrele medicale?”

O tânără de 24 de ani a născut luni pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni, deși se prezentase în travaliu la urgențe și i s-a spus că va fi transportată cu ambulanța la o altă unitate spitalicească, pentru că acolo nu era de gardă niciun ginecolog. După apariția unor filmări pe rețelele de socializare, cazul a fost analizat în toate felurile. Sociologul Gelu Duminică ne provoacă, în acest context, la un exercițiu foarte util de imaginație.

Gelu Duminică pune, în contextul apariției imaginilor tinerei care a născut pe trotuar, în fața spitalului, câteva întrebări la care noi ar trebui să medităm.

Exercițiu de imaginație: chiar credeți că dacă femeia care a născut pe asfaltul din fața spitalului din Urziceni nu ar fi fost romnie și modestă financiar, ar mai fi fost ignorată de cadrele medicale și trimisă la plimbare? Chiar credeți ca dacă tânărul de 32 de ani care a venit cu durere în piept la urgență nu ar fi fost un om modest de la țară cu un tip cu bani și cu pile la vreun medic, ar fi primit tot un algocalmin și ar fi fost externat, doar pentru ca la doar câteva ore să facă infarct și să moară în brațele familiei?” – a întrebat sociologul pe Facebook.

Contează etnia și statutul social în ochii cadrelor medicale? Asta e o întrebare la care cu toții avem, probabil, un răspuns, derivat din propria experiență.

În cazul tinerei de 24 de ani, care a născut pe trotuar s-a deschis un dosar penal, după ce IPJ Ialomița s-a autosesizat.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

8 COMENTARII

  1. Orice medic chiar dacă nu e de specialitate,trebuie sa știe să asiste o naștere,așa erau medicii pe vremea răposatului,in fiecare cabinet medical,sau Dispensar cum i se spunea atunci ,exista și masa ginecologică,nu aveau aparaturi medicale și nu mureau atîția copii la naștere sau înnainte de termen.Acum și facultățile de medicină au ajuns un SRL,pentru făcut bani.Am intîlnit medic ,care după 6 ani de facultate și 2 de rezidențiat,care nu a văzut o naștere în direct,habar nu avea ce sa facă.Pe vremea lui Ceaușescu erau moașe,care singure,fără medic duceau pe lume copiii în siguranță.Pe vremea aia daca se întâmpla să moară un nou născut,in jumate de oră procuratura era acolo,acum mor pe capete și pe nimeni nu interesează de ce se întâmplă acest lucru,numai bani să fie și la medici,restul nu contează.

  2. Nu ne mai vindecăm, Doamne !
    Prin ce trece o femeie in ORELE acelea !
    Nu crezi că vei mai trăi…
    Cu conștiința împărțită între tine și copil. Și fără putere.
    Suntem fără nădejde noi, cei fără bani, asigurări, carduri, pin-uri, coduri… Străin in propria țară…

  3. Eu cred ca acest sociolog stoarce lacrimi
    Sa nu știe ca o femeie indiferent etnia merge la medic ptr a controla evoluția sarcinii și functie de medic e repartizata la un spital unde urmează sa nască? Mai mult ca sigur ca știe dar e mai bine sa stoarcă lacrimi ptr săracă etnica roma! Cred ca madona a venit din străinătate sa nască acasă fără sa fi fost o zi la unmedic la noi de aceea nici nu a știut ca în spitalul respectiv nu sunt medici. A venit cu tupeu și a primit(păcat dar asta e realitatea) prețul ignorantei și al tupeului cum ca ea trebuia și gata! Lucrat în zona și nu e cazul sa spun mai mult dar aceasta nefericita întâmplare are multe cauze.

  4. Gelu Duminica are in certificatul de nastere..etnia tigan?? Are acum in CI etnia rrom ?? Si asta ii da dreptul sa acuze??
    Cred ca ar trebui sa nu mai iasa pe post tv si sa dea lectii…daca era ce?romanca si nastea tot acolo si nu avea bani si managerul spitalului era de etnie rrrom? Cum comenta??

  5. Țigane Gelu, oare dacă tu apelai la serviciile unui spital cum ai fi tratat ? Nu tot acuzați românii că vă discriminează, că aveți mai multe drepturi decât populația majoritară. Oare de ce nu te întreabă nimeni, câți bani de la stat și de la UE, destinați ajutorării țiganilor, ai mătrășit împreună cu gașca ta.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare