miercuri, mai 1, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Stăm cuminți și așteptăm

PUNCTE-CHEIE. Stăm cuminți și așteptăm

În așteptarea publicării noilor măsuri fiscale, trecem în revistă câteva știri de săptămâna trecută - să fii la curent cu ce se mai întâmplă în România și, în agitația din social media, să nu ratezi ceva ce ar putea fi de interes.

În săptămâna 31 iulie – 4 august, trei companii ne oferă o perspectivă asupra pieței românești de anul trecut și din primul semestru din 2023.

O analiză a casei de insolvență CITR arată că numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut în primul semestru cu 6,2%, la 3.290, faţă de 3.510 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Un număr de 30 companii au apelat la concordat preventiv, dintre care opt companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro. În rândul companiilor de impact, numărul celor intrate în insolvenţă a crescut la 35, faţă de cele 32 din primele şase luni ale anului 2022.

Un raport al platformei de recrutare BestJobs arată că, în luna iulie, persoanele în căutare unui nou loc de muncă au înregistrat pe platformă aproximativ 650.000 de aplicări, cu 30% mai multe decât în luna precedentă şi cu 20% mai multe decât iulie 2022. ”Este al doilea an consecutiv când candidaţii îşi intensifică activitatea în mijlocul verii, perioadă destinată mai mult planificării concediilor decât a carierei, chiar dacă oferta de joburi a stagnat, semn specific sezonului. (…) Această dinamică indică o competiţie crescută între candidaţii care plănuiesc să îşi schimbe jobul vara aceasta”, arată platforma.

Un nou raport arată că, anul trecut, românii au făcut cumpărături online în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, din care peste jumătate reprezintă cheltuieli pe articole vestimentare (2,6 miliarde euro) şi electronice (1,1 miliarde euro). Raportul eBook eCommerce Growth Strategies, realizat de agenţia de marketing digital Limitless Agency, a  calculat venitul mediu per utilizator generat în industria de ecommerce la 467 euro. Mai mult, piața românească de ecommerce are în jur de 100 de magazine online care înregistrează peste 1.000 de comenzi pe zi, magazine care au avut anul trecut comenzi în valoare totală de 6,7 miliarde de euro, din care 55% reprezintă valoarea comenzilor pentru haine, încălţăminte şi electronice.

Draftul privind noile modificări fiscale a circulat peste tot, însă guvernul a mai anunțat câte ceva, chiar dacă nu cu un impact atât de puternic.

Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, și Corneliu Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, au semnat marți un contract de finanțare pentru crearea unor noi hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale, modernizarea celor existente şi schimbarea echipamentelor IT în 26 de biblioteci din Judeţul Dâmboviţa. Valoarea proiectului se ridică la peste 3,6 milioane de lei.

La Ministerul Economiei, Electromecanica Ploieşti S.A., filială a Companiei Naţionale ROMARM, a semnat o scrisoare de intenţie cu Raytheon Missiles & Defense pentru începerea colaborării în producţia rachetelor interceptoare SkyCeptor în România. Semnarea scrisorii de intenţie vine după ce, anul trecut, a fost semnat un memorandum de înţelegere prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor.

Joi, Ministerul Energiei a semnat cu E-Distribuţie Dobrogea contractul de finanţare, în valoare totală de 47,71 milioane lei, pentru dezvoltarea, modernizarea şi sistematizarea instalaţiilor electrice de medie tensiune ale staţiei de transformare Năvodari. Fondurile, nerambursabile, provenind din Fondul de Modernizare, sunt destinate distribuției şi furnizării energiei electrice la standardul de performanţă propus.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare