duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneComisia Europeană propune un sprijin financiar de 33,9 mil. euro pentru România,...

Comisia Europeană propune un sprijin financiar de 33,9 mil. euro pentru România, în urma daunelor cauzate de secetă

Comisia Europeană a propus miercuri un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro, din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), pentru a oferi asistență României în urma daunelor cauzate de seceta severă din vara anului trecut.

Potrivit unui comunicat emis miercuri, fondurile pot acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, respectiv repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. Operațiunile de urgență și de redresare pot fi finanțate retroactiv de FSUE, începând din prima zi a dezastrului.

În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice și al unor dezastre naturale cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenția, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esențiale, asistența FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE și nu se oprește la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Propunerea Comisiei necesită aprobarea autorității bugetare, urmând a fi elaborată decizia de punere în aplicare privind acordarea asistenței. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă.

FSUE, unul dintre principalele instrumente ale Uniunii pentru redresare în urma dezastrelor, a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002. În perioada 2002 – 2022, FSUE a mobilizat în total peste 8,2 miliarde de euro pentru intervenții în 127 de dezastre (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și în 3 țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia). „În iunie 2023, în cadrul pachetului de evaluare la jumătatea perioadei a CFM, Comisia a propus majorarea cu 2,5 miliarde de euro a rezervei pentru solidaritate și ajutoare de urgență pentru perioada 2024-2027, cuantumul urmând să fie împărțit între FSUE și un alt instrument (rezerva pentru ajutoare de urgență), deoarece pachetul financiar actual s-a dovedit a fi insuficient pentru a răspunde tuturor nevoilor în contextul survenirii unor dezastre mai frecvente și mai intense în UE și la nivel mondial”, conchide Comisia.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare