vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAnaliză: Aproape 40% din totalul deşeurilor generate în fiecare an în România...

Analiză: Aproape 40% din totalul deşeurilor generate în fiecare an în România provin din construcţii

O analiză a companiei de construcții și dezvoltare logistică și industrială Masterbuild Property Developer & General Contractor arată că România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deşeurilor generate anual în ţara noastră. La nivelul Uniunii Europene, peste 37,5% din toate deşeurile generate provin din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii.

Astfel, deşeurile din construcţii, care ar putea fi valorificate în proiectele de infrastructură prin reutilizare sau reciclare, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi şi nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă. În acest context, potrivit companiei, şantierele de construcţii bine organizate şi eficiente din punct de vedere al implementării standardelor de mediu sunt esenţiale pentru actuala etapă de dezvoltare a României, având în vedere și iminenta obligativitate de implementare şi raportare a standardelor de sustenabilitate. În acest moment, obligaţiile privind gestionarea deşeurilor prevăd atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări.

Modul de funcţionare şi lipsa procedurilor specifice în industria locală a construcţiilor a determinat o încetinire semnificativă a procesului de maturizare a acestei pieţe, generând consecinţe de amploare în ceea ce priveşte impactul construcţiilor asupra mediului. La nivel sistemic, este nevoie de acţiuni de informare pentru ca întreg lanţul furnizorilor şi subcontractorilor din construcţii să implementeze standarde de responsabilitate socială şi de mediu pe şantierele României. Impunerea unor reguli clare în procesele de lucru, integrarea de materiale şi tehnologii prietenoase cu mediul, precum şi abordarea şantierelor drept comunităţi vii, în dezvoltare, care nu trebuie să creeze disconfort comunităţilor – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o ţară care vrea să acceseze fonduri PNRR şi să intre în următoarea etapă de dezvoltare”, a declarat Sorin Gheorghe, project manager în cadrul Masterbuild.

Gestionarea eficientă a deșeurilor din construcții contribuie la reducerea disconfortul urban al şantierelor de construcţii, alături de demarcarea spaţiilor şi accesului controlat, organizarea şi depozitarea corespunzătoare a materialelor, verificarea regulată a echipamentelor şi utilajelor, asigurarea unei comunicări clare şi coordonarea eficientă între toţi cei implicaţi în proiectul de construcţii, precum și monitorizarea şi supravegherea activităţilor de construcţie.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare