sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Inflație, poluare și încă ceva

PUNCTE-CHEIE: Inflație, poluare și încă ceva

Unde ar trebui direcționate investițiile în energie și cum se descurcă românii în noul context economic? În săptămâna 28 august - 3 septembrie construim o imagine a României de acum și a unui viitor (prea) de mâine.

Un studiu realizat recent de Ipsos pentru ING Bank arată că unul din cinci români este atent la cumpărăturile efectuate, urmăreşte reducerile şi menţine evidenţa veniturilor şi cheltuielilor în mod regulat pentru a se bucura de stabilitate financiară. În contextul economic actual, studiul relevă faptul că 48% dintre români nu îşi mai permit să economisească din cauza inflaţiei şi doar 11% pun mai mulţi bani deoparte pentru a face faţă unui viitor mai scump, semnalat deja de numeroasele creşteri de preţuri.

https://www.potcoavadunarii.ro/

Într-un sondaj iniţiat de CIS Gaz, companie românească activă în industria gazelor naturale, peste 90% dintre respondenți afirmă că ar trebui făcute mai multe investiţii pentru a creşte sustenabilitatea sistemului energetic: peste 65% dintre ei consideră că ar trebui vizată reţeaua de transport şi distribuţie, precum şi instalaţiile, starea conductelor şi ţevilor (aproape 31%). Totodată, peste 80% dintre români consideră că energia regenerabilă este foarte importantă sau destul de importantă pentru sustenabilitatea economiei în viitor, în contextul în care peste 70% atrag atenţia că poluarea este o problemă majoră în România. Peste 25% consideră că poluarea este o problemă destul de importantă în România.

Printre alte știri, aflăm că Etex România Building Performance anunță o investiție de 28 de milioane de euro într-o fabrică de gips-carton, lângă Bucureşti, care ar urma să fie pusă în funcţiune în 2025. Cu această nouă investiţie, implicarea financiară asumată de Etex în România se apropie de 100 de milioane de euro, potrivit companiei, producător de sisteme de gips-carton Siniat, tencuieli şi gleturi, furnizor de soluţii de protecţie împotriva incendiilor şi izolaţii de înaltă performanţă Promat şi parte a Grupului Etex.

TeraPlast SA a semnat contractul de finanţare pentru un sprijin financiar de circa 5,5 milioane lei prin PNRR, care va acoperi circa un sfert din investiţia totală a companiei, pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi în cadrul Parcului Industrial din Sărăţel, judeţ Bistriţa-Năsăud. Centrala va avea o putere de circa 4,56 MWp, iar termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024. 

Grupul City Grill anunţă finalizarea investiției de 13 milioane de euro pentru revitalizarea şi modernizarea restaurantului Hanu’ Berarilor Oprea Soare şi amenajarea Hotel La Boheme. Grupul City Grill a închiriat clădirea în 2008, după primul an de operare a cumpărat-o, iar  lucrările de restaurare şi renovare au început în anul.

Midia Marine Terminal (MMT), companie membră a Grupului KMG International, anunţă că a finalizat lucrările de revizie a terminalului marin offshore care asigură aprovizionarea cu materii prime a rafinăriei Petromidia. Proiectul se ridică la o valoare de 4,3 milioane de dolari.

A fost semnat contractul de finanţare „Recipiente de colectare a deşeurilor pentru dezvoltarea şi modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud”, cu o valoare totală de aproximativ 47,5 milioane lei, din care circa 27 milioane lei reprezintă fonduri europene din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM)”. Semnatarii au fost Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan şi directorul executiv ADI pentru Gestionarea integrată a deşeurilor municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud, Cristian Marius Niculae.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare