luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDupă ce guvernul Ciolacu a anunțat că taie din banii alocați spitalelor...

După ce guvernul Ciolacu a anunțat că taie din banii alocați spitalelor prin PNRR, Vlad Gheorghe susține că va bloca acest demers

Un demers aproape straniu al Guvernului Ciolacu agită din nou apele politicii europene, pentru că guvernul a decis să taie din PNRR suma de 740 de milioane euro fix de unde era cea mai mare nevoie de banii europeni: de la spitale. Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunță că a început demersurile pentru blocarea acestor tăieri greu de înțeles, în contextul în care nevoile spitalelor românești sunt nenumărate, iar banii europeni ar fi o gură de oxigen în contextul dat.

Deși anunța la începutul anului că va reabilita și moderniza 27 de unități medicale cu ajutorul banilor primiți de România prin PNRR, acum Guvernul Ciolacu taie șase dintre aceste proiecte de pe lista de finanțare.

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, din partea grupului politic Renew Europe, acuză că guvernul Ciolacu „vrea să ia de la spitale, școli și creșe ca să păstreze pensiile speciale”. Mai mult, el anunță că a solicitat Comisiei Europene să respingă propunerile de modificări ale coaliției de guvernare. Astfel el anunță că aceste tăieri din PNRR vor fi blocate, în urma eforturilor sale și ale colegilor lui.

Este clar că tăieri iresponsabile – minus 740 de milioane de la spitale – pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență. Am amintit Comisiei că îmbunătățirea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile UE și implicit o prioritate a României în crearea MRR, respectiv alocarea către țara noastră a 30 de miliarde de euro prin acest mecanism. Pregătirea sistemului medical pentru o eventuală criză este una dintre principalele condiții care au stat la baza Mecanismului de redresare și reziliență – cum să tai de la spitale în PNRR? Modificarea guvernului Ciolacu este clar împotriva cererii inițiale și riscă să invalideze tot pachetul de reforme pentru România.” – a punctat europarlamentarul.

https://www.potcoavadunarii.ro/

Mai mult, el spune că aceste tăieri propuse de guvernul Ciolacu penalizează de două ori românii, pentru că aceștia riscă să rămână și cu un sistem medical extrem de ineficient, și fără banii pentru reforme și reziliență, care le-ar fi putut îmbunătăți viața într-un mod semnificativ.

Ce urmează în cazul unei noi crize sanitare, care stat membru din UE va absorbi povara creată de guvernul Ciolacu, trimitem toți pacienții români să se trateze în Austria, în Franța, în Germania?” – întreabă Vlad Gheorghe în acest context.

„Nu putem permite modificarea PNRR în orice fel, este treaba Comisiei și a celor de la Bruxelles să vegheze că obiectivele asumate prin Mecanismul de redresare și reziliență sunt urmate întocmai de fiecare plan național. Comisia are datoria să intervină dacă guvernele nu sunt în stare sau vor să ”fenteze” regulamentul și scopul celui mai ambițios mecanism de finanțare din istoria Uniunii.

Ce face guvernul Ciolacu prin fițuica rușinoasă trimisă la Bruxelles pentru modificarea PNRR? Taie exact acele reforme și investiții necesare României ca să devină o țară europeană dezvoltată. Taie 740 de milioane de euro de la spitale, când zi de zi avem români uciși de lipsurile și corupția din sistemul de sănătate. Taie de la școli când avem județe întregi cu WC în curte și suntem ”campioni” la abandon școlar. Taie de la creșe când avem o popuație îmbătrânită și suntem din ce în ce mai puțini, dar plătim un minister al ”familiei” pentru ”specialii” de partid.

Și hai să nu uităm esențialul: PNRR este menit să ajute fiecare stat membru și întreaga UE să iasă mai puternică și mai rezilientă din criză, iar fiind un fond fără precedent are și condiții fără precedent. Pe scurt, este aproape imposibil să furi aceste fonduri, care sunt tocmai de aceea condiționate de reforme și investiții ambițioase.

Dacă la Bruxelles sunt acceptate modificările aberante și iresponsabile ale guvernului Ciolacu se deschide o cutie a Pandorei. Ar fi creat un precedent extrem de periculos pentru aște guverne UE care pot să solicite la rându-le mai puține reforme și să aibă solicitări clar împotriva scopului mecanismului de redresare. Nu putem pune în pericol întreaga construcție Next Generation EU și să amanetăm viitorul generațiilor care vin doar pentru că nu vrea Ciolacu să elimine pensiile speciale.” – mai punctează europarlamentarul.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare