joi, iulie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneLaurențiu Ștefănescu: "Ne-am întors pe vremea milițenilor. A protesta astăzi în Timișoara...

Laurențiu Ștefănescu: „Ne-am întors pe vremea milițenilor. A protesta astăzi în Timișoara e un risc!”

Așa cum arătam într-un articol precedent, zilele acestea, la Timișoara, libertatea de exprimare publică este greu pusă la încercare. Mai multe ONG-uri au dorit să protesteze în această săptămână împotriva abuzurilor din poliție și, în acest sens, au cerut aviz pentru pichetarea sediului Poliției Județene Timiș. Oamenii au fost trimiși, însă, să strige lângă o unitate militară din Piața Libertății. Pichetarea IPJ Timiș a avut loc, chiar și în aceste condiții, însă organizatorii spun că lucrurile sunt grave și că astfel de presiuni nu s-au exercitat asupra societății civile timișorene nici măcar pe vremea lui Dragnea.

Laurențiu Ștefănescu, președintele fundației Inițiativa Timișoara, este persoana care a urmărit îndeaproape felul în care, spune el, s-a încălcat dreptul oamenilor de a protesta acolo unde doresc ei. Și, chiar și fără un aviz din parte Primăriei Timișoara, vreo 15 reprezentanți ai societății civile au pichetat, totuși, sediul IPJ Timiș și și-au exprimat revolta cu privire la abuzurile din ultima perioadă ale poliției.

https://www.potcoavadunarii.ro/

Ei spun, însă, că lucrurile s-au desfășurat destul de ciudat: când presa a fost acolo, jandarmii i-au tratat pe protestatari într-un mod ireproșabil. După ce reprezentanții mass-media au plecat, toți participanții au fost legitimați, cel mai probabil pentru a fi amendați ulterior.

Laurențiu Ștefănescu declară public în acest context că niciodată, nici măcar pe vremea protestelor împotriva lui Dragnea, societatea civilă timișoreană n-a simțit frica și presiunile de acum.

„(N.R.- Luni) am protestat în fața IPJ Timiș. Ne-am încadrat în numărul de persoane declarate, adică vreo 15. Nu am chemat pe nimeni din afară, deoarece nu am vrut să am pe conștiință pe cineva cu vreo amendă. Negociez cu câțiva avocați susținerea persoanelor care vor veni la proteste de acum încolo și vor lua amenzi, astfel încât să putem da o garanție oamenilor pe care îi chemăm la proteste. Pentru că, din păcate, ne-am întors pe vremea milițenilor, când aceștia aveau puterea de-a nenoroci pe oricine nu se conforma ordinului politic. A protesta astăzi în Timișoara e un risc!

Astăzi jandarmii au jucat cu noi rolul baieții răi/băieții buni. Mai întâi au venit băieții buni care s-au purtat ireproșabil în fata camerelor de luat vederi ale unor televiziuni centrale, iar după plecarea acestora au venit băieții răi care au început intimidările și care ne-au legitimat. Amenzi ziceau că nu dau, dar trebuie să fii fraier să îți imaginezi că ăștia ar avea vreodată cuvânt.

Joi va fi un protest. Într-un fel sau altul vom obține și acea viză, în contextul în care stimabilul Tabără a încălcat, cel putin un pic, codul penal în emiterea celui de-al doilea aviz. Dar despre asta o să vă spun mai multe mâine.

Trebuie să vă mărturisesc că o astfel de atmosferă de frică și presiune n-am simtit în 3 ani de proteste neîntrerupte împotriva lui Dragnea. Băieții ăia erau eleganți pe lângă mafioții aștia care n-au niciun scrupul să calce în picioare legi și oameni nevinovați.”

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare