luni, mai 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneNuclearelectrica: Canada va sprijini cu 3 mld. dolari dezvoltarea proiectului Unităţilor 3...

Nuclearelectrica: Canada va sprijini cu 3 mld. dolari dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Anunțul reconfirmă parteneriatul dintre Canada și România în domeniul energiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice și de securitate energetică ale României.

Nuclearelectrica anunță miercuri, la Bursa de Valori București, un sprijin în valoare de 3 miliarde de dolari (canadieni) din partea Canadei pentru dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În prezent, Unitățile 1 și 2 de la CNE Cernavodă contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al României. Potrivit Nuclearelectrica, la nivelul anilor 2031/2032, România va adăuga circa 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităților 3 și 4, în plus față de prelungirea duratei de viață a Unității 1 pentru 30 ani și menținerea capacității de 700 MWe prin Retehnologizarea Unității 1 în 2029. „Aceste proiecte strategice vor fi realizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiționali și cu susținerea Băncii de Export a Canadei (EDC) și vor contribui la securitatea energetică a României și la atingerea țintelor de decarbonizare. În plus, proiectele vor asigura locuri de muncă stabile pentru aproximativ 20.000 angajați în industria nucleară din România pentru următorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economică„, mai transmite compania.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida și susține cooperarea în proiecte civile de energie nucleară. Interesul pentru finanțarea Proiectului Unităților 3 și 4, anunțat de Guvernul Canadian, completează interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unităţile 3 şi 4 ale Nuclearelectrica: finanţarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare