duminică, iunie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneTMK Hydroenergy Power, din Grupul CEZ, construieşte un parc fotovoltaic plutitor de...

TMK Hydroenergy Power, din Grupul CEZ, construieşte un parc fotovoltaic plutitor de 1.000 kW pe lacul Grebla din Reşiţa

Valoarea investiţiei se ridică la 1,36 milioane euro, din care 737.500 euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea fondului norvegian Innovation Norway.

TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ în România, anunţă construcţia unui parc fotovoltaic plutitor de 1.000 kW pe lacul Grebla din Reşiţa, care urmează să acopere parţial consumul intern de energie electrică al companiei în paralel cu reducerea emisiilor de gaze.

Proiectul vizează corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniştire Grebla, cu o suprafaţă de aproximativ 30.000 de metri pătraţi, iar valoarea investiţiei se ridică la 1,36 milioane euro, din care 737.500 euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea fondului norvegian Innovation Norway.

”TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, construieşte pe lacul de liniştire Grebla primul sistem de energie fotovoltaică plutitor, ce va genera mai bine de 1 milion kW/ an. Acest proiect înseamnă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 t CO2 anual. Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de liniştire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaică plutitor de 1.000 kW. Astfel, punem în valoare sinergia dintre soare, apă şi infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România”, anunţă compania.

Potrivit companiei, panourile fotovoltaice și flotoarele şi echipamentele conexe acestora au fost livrate deja și au fost derulate etapele preliminare pentru începerea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice. În următoarele săptămâni se vor realiza: asamblarea flotoarelor (sistemelor plutitoare); instalarea panourilor fotovoltaice; realizarea lucrărilor de conexiune; integrarea centralei fotovoltaice plutitoare în sistemul existent

În martie 2021, TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziţionate de fondurile administrate de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia. 

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producție de circa 70GWh/an.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare