vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneŞeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Cluj, reţinut de...

Şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Cluj, reţinut de DNA Cluj

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de miercuri, a șefului Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj, Bogdan Durlea, pentru luare de mită și divulgare de date. Alături de Durlea, procurorii au mai reținut și un inspector de trafic rutier, pentru aceleași infracțiuni.

Update: Alţi doi inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj au fost reţinuţi de DNA joi, în același dosar. De asemenea, trei inspectori de la ISCTR Cluj şi viceprimarul unei comune din judeţul Bihor sunt cercetaţi sub control judiciar.

Știre inițială: Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj, a fost reținut de DNA miercuri, 4 octombrie, pentru luare de mită; abuz în serviciu; efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia; și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Florin Mihai Zehan, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj, a fost de asemenea reținut pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și divulgare de date în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Ce spun procurorii? În perioada 2021-2023, „funcționari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care și suspecții Durlea Bogdan Ștefan și Zehan Florin Mihai, ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare și nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenței de transport, etc.)”. Pentru aceste „servicii”, o parte dintre funcționari ar fi pretins și primit de la persoanele „protejate” mai multe sume de bani și alte foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

„În primăvara anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ștefan ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuțiilor referitoare la numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni. În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ștefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi și ar fi încasat diverse sume de bani”, mai arată DNA.

Anunțul a venit la câteva ore după ce DNA anunța percheziții în 24 de locații din județele Cluj, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Sălaj, Bihor și Alba, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, „într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2023, în legătură cu protecția asigurată unor firme de transport”.

Potrivit G4Media, Bogdan Durlea fusese concediat la șefia Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier în 2021 de Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor. A fost, însă, repus în funcție și menținut de miniștrii PSD-PNL Dan Vîlceanu și Sorin Grindeanu.

În acest context, Cătălin Drulă a scris miercuri pe pagina sa de Facebook: „Mafia păstorită de Sorin Grindeanu la Transporturi a primit o lovitură azi. Șeful regional al ISCTR, instituția care controlează greutatea camioanelor, a fost ridicat de DNA. Bogdan Durlea fusese pus de Bode șef la ISCTR. Eu l-am dat afară. După ce nu am mai fost ministru, a fost repus șef la regionala Cluj de PSD-PNL. În vara lui 2021, adusesem un om cinstit la șefia ISCTR, pe Daniel Bejușcă, care a început controalele pe bune spre furia tuturor mafioților protejați politic, care distrug drumurile în România. Rezultatul, previzibil: a fost schimbat din funcție după ce nu am mai fost la minister, iar apoi hărțuit abject, fix de cel ridicat astăzi de DNA. PSD + PNL = Mafia.”

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare