vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Detalii relevante

PUNCTE-CHEIE. Detalii relevante

La Craiova a fost inaugurat un nou centru comercial, Exim Banca Românească a acordat grupului de firme Sophia din Iaşi o finanţare de 5,2 milioane de lei, iar Electrica Furnizare a semnat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware. Așa a fost săptămâna 2-8 octombrie.

Săptămâna trecută a fost inaugurat un nou centru comercial la Craiova, mult așteptat de sutele de oameni prezenți la deschiderea oficială. Promenada, dezvoltat de NEPI Rockcastle în urma unei investiţii greenfield de 136 milioane de euro, are o suprafaţă totală de aproximativ 80.000 mp și integrează centrul comercial, care ocupă circa 53.300 mp, şi un parc de retail de aproximativ 10.400 mp. Potrivit reprezentanţilor, noul centru comercial generează, direct şi indirect, peste 1.500 de noi locuri de muncă.

Promateris, producător de ambalaje biodegradabile și compostabile, a finalizat proiectul Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based, respectiv instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, județul Ilfov, realizat cu ajutorul unui grant din partea EEA & Norway Grants. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile. Instalarea centralei fotovoltaice a fost realizată de către Simtel Team.

Un raport lansat de DSV Road, parte din grupul danez DSV, a treia cea mai mare companie de servicii de transport de mărfuri din Europa, arată că IMM-urile româneşti exportă cantităţi din ce în ce mai mari către Europa, fiind înregistrată astfel o creştere de 20% a cantităţii de mărfuri transportate către pieţele externe în 2023 faţă de anul trecut. Cele mai transportate mărfuri sunt din categoriile produse alimentare, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi industrie uşoară, în Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria. IMM-urile româneşti transportă între 2.000 şi 5.000 de tone de mărfuri lunar, fiind efectuate 900 de transporturi pe lună. 

Exim Banca Românească a acordat grupului de firme Sophia din Iaşi, unul dintre jucătorii importanţi în producţia şi comercializarea decoraţiunilor textile din România, o finanţare în valoare totală de 5,2 milioane de lei în cadrul programului IMM Invest. Fondurile susțin investiţia într-un nou nou sediu în Iaşi ce include depozitele, fabrica de textile, showroomul şi zona de birouri, în contextul extinderii accelerate a reţelei de magazine. Brandul Sophia a fost fondat în 2004 de Anamaria Ştefan Georgescu, iar în 2005 a deschis primul magazin în sistem franciză. În prezent, brandul deţine o reţea de 30 de francize în România şi una în Miami, Statele Unite ale Americii, precum şi distribuitori în marile oraşe din lume.

A fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul “SAFE” – Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă, finanţat prin Programul Interreg IPA România – Serbia 2021-2027″, ce vizează dezvoltarea unui cadru de cooperare între România și Serbia în vederea reducerii criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale, consolidând, totodată, securitatea şi protejarea lanţurilor de aprovizionare. Proiectul are o valoare de 13,8 milioane de euro. „Necesitatea finanţării acestor tipuri de acţiuni derivă din specificul zonei programului, unde lungimea frontierei pe teritoriul acoperit de program este de 548 km, reprezentând astfel 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. De-a lungul acestei frontiere, există opt puncte de trecere rutiere, trei puncte de trecere portuare, două puncte de trecere pe cale ferată şi un punct de trecere fluvială (cu bacul), care anual asigură trecerea a peste 2,5 milioane de persoane şi 1,2 milioane de mijloace de transport marfă”, a transmis Ministerul Dezvoltării.

Electrica Furnizare anunță semnarea unui parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware pentru accesarea serviciilor oferite de platforma FinqTreasury, ce are la bază tehnologia de tip open banking. Platforma asigură centralizarea și vizualizarea în timp real a tuturor conturilor bancare ale companiei, oferind totodată posibilitatea gestionării soldurilor și tranzacțiilor bancare într-o singură bază de date. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare