luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDupă tragedia din noaptea de Crăciun de la Ferma Dacilor, DNA ar...

După tragedia din noaptea de Crăciun de la Ferma Dacilor, DNA ar redeschide un dosar mai vechi privind nereguli în ISU Prahova

O petrecere de Crăciun s-a terminat tragic în Prahova, la pensiunea Ferma Dacilor. Mai multe persoane au ars sau au ajuns pe patul de spital. Din constatările imediate tragediei, se pare că această pensiune nu avea, în fapt, autorizație de incendiu. Un dosar în cadrul căruia sunt cercetate infracţiuni de distrugere şi ucidere din culpă a fost deschis, la nivelul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, iar acum surse susțin că DNA va redeschide un dosar mai vechi, în care se constată nereguli în activitatea ISU Prahova, chiar în raport cu această pensiune, Ferma Dacilor.

După cum știm deja, cauzele incendiului nu sunt încă cunoscute, dar este cert că pensiunea nu avea autorizație de incendiu. Și mai interesant e faptul că prefectul județului spune că un control al ISU la pensiunea Ferma Dacilor ar fi avut loc în anul 2020, dar nici până acum el n-a intrat în posesia rezultatelor acelui control efectuat.

Un dosar în cadrul căruia sunt cercetate infracţiuni de distrugere şi ucidere din culpă a fost deschis, la nivelul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, iar acum surse din DNA susțin că procurorii anticorupție vor redeschide un dosar mai vechi, clasat în 2023, care arăta nu doar nereguli în activitatea ISU Prahova, cât și niște raporturi incorecte dintre această instituție și deținătorul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, catalogat la un moment dat drept „unul dintre cei mai temuți interlopi ai României”.

Dosarul DNA clasat în 2023 de către Secția Militară a DNA, condusă la acel moment de Liviu Lascu, arată că în anul 2019, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Prahova ar fi acordat doar avertismente la pensiunea Ferma Dacilor, deși ar fi constatat atunci o serie de mai multe nereguli. În mod cel puțin controversat, același dosar arată că în anul 2019, la Ferma Dacilor ar fi fost organizată o masă de protocol, oferită de conducerea ISU Prahova.

În perioada respectivă, deși ar fi existat mai multe nereguli constatate de ISU Prahova la pensiunea lui Dinicu, instituția a preferat să nu dea amenzi în bani, care ar fi ajuns la valori cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit legii, ci au dat simple avertismente, care, iată, au condus la o nouă tragedie, chiar în noaptea de Crăciun a acestui an.

De exemplu, dosarul DNA arată că în vara anului 2019, doi angajați ai ISU Prahova, Cristina Chelba și Elisei Tiberiu Dumitru au constatat 6 nereguli consemnate într-o notă de control, printre care se numără lipsa autorizației de securitate la incendiu. Aceste nereguli au fost toate sancționate cu simple avertismente.

Tot potrivit dosarului clasat până acum, o lună mai târziu, era organizată la Ferma Dacilor o petrecere de protocol oferită de conducerea ISU Prahova membrilor comisiilor de evaluare și însoțitorilor de loturi la echipa națională a concursurilor profesionale ale serviciilor pentru situații de urgență.

Dosarul a fost, așa cum am precizat și anterior, clasat în anul 2023 de către fostul șef al Secției Militare a DNA, Liviu Lascu. În urma incendiului de Crăciun, procurorii DNA s-ar pregăti să redeschidă acest dosar, având în vedere că nesancționarea abaterilor de la prevederile legale a fost, și în acest caz, principala cauză a unei noi tragedii.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare