sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Dezmorțire

PUNCTE-CHEIE: Dezmorțire

Săptămâna trecută, mediul de business și-a început activitatea în forță: dezvoltatorul Fashion House Outlet Pallady a primit o finanțare de 8 mil. euro, grupul polonez LPP a deschis în România primul său centru extern de distribuţie, iar fondul de investiții PAG Private Equity a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Food Union Europe.

Iată cele mai importante știri din săptămâna 8-14 ianuarie:

UniCredit Bank România a acordat o finanțare, în valoare totală de 39,3 milioane de euro, Comcris Energy SRL, o subsidiară a companiei de producție din surse regenerabile, Enery, pentru dezvoltarea, construcția și exploatarea centralei fotovoltaice Șărmășag de 51,4 MW DC, din județul Sălaj. Odată finalizat, Proiectul Șărmășag va crește portofoliul operațional existent de energie regenerabilă al Enery în România, în prezent de 117 MW, potrivit unui comunicat de presă emis marți. De asemenea, proiectul va beneficia de un Acord Corporate de Cumpărare a Energiei pe termen lung cu producătorul de bere Ursus Breweries (parte a Asahi Group).

CEC Bank a acordat o nouă finanţare, în valoare de 8 milioane de euro, companiei Cerinvest Imobiliare SRL, parte a grupului Liebrecht & Wood și dezvoltatorul Fashion House Outlet Pallady, în vederea extinderii. Prima fază a proiectului Fashion House Outlet Pallady a fost finalizată în anul 2021, suprafața închiriabilă fiind de circa 7.600 mp. Printre chiriași se regăsesc branduri precum: Numero Uno, Sizeer, Cavaliere, KVL, Lee Cooper, US Polo, Sport Vision, Otter, Puma, Nike, Levi’s, BSB, Tom Tailor, English Home, Ted’s, Triumph, Ecco etc. Faza a doua a proiectului Fashion House Outlet Pallady presupune construcția unei suprafețe închiriabile de circa 5.700 mp.

Grupul polonez LPP, care operează magazinele Reserved, Mohito, Cropp, Sinsay şi House, a deschis în România primul său centru extern de distribuţie, în comuna Bolintin-Deal. Situat în CTPark Bucharest West, cel mai mare parc industrial din Europa Centrală și de Est (ECE), depozitul de 65.000 mp va consolida rețeaua de distribuție a LPP în Europa de Sud. În prezent, LPP deține opt centre de distribuție în întreaga reţea de aprovizionare, care însumează aproape 500.000 metri pătraţi. Construcţia centrului de distribuție de la Bolintin Deal a fost demarată în ianuarie 2023, iar la începutul lunii decembrie compania a început aprovizionarea unităţii şi primele operaţiuni logistice.

CITR, în calitate de lichidator judiciar, a vândut hotelul Coroana de Aur, o clădire reprezentativă pentru Bistrița cu o istorie de aproape 50 de ani, cu 3,48 milioane de euro, plus TVA. Cumpărătorul, Drosera Building Bistrița, plănuiește să investească în modernizare și dezvoltare. Drosera Building Bistrița este deținută de frații Moldovan, proprietarii cramei Jelna, și de Florin Font.

Fondul de investiții PAG Private Equity a finalizat preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Food Union Europe, care deţine compania românească de producţie şi distribuţie a îngheţatei Alpin. Tranzacţia, aflată în aşteptarea aprobării finale din partea autorităţilor de reglementare, s-a realizat prin achiziţia de acţiuni de la fondator şi alţi acţionari privaţi. Nu au fost dezvăluite detaliile financiare ale tranzacției.

Photon Energy Engineering Romania, subsidiară a grupului olandez Photon Energy, a finalizat și conectat la rețea încă o centrală fotovoltaică, cu o capacitate de producție combinată de 3,9 MWp. Situată în Făget, județul Timiș, centrala electrică se întinde pe o suprafață de 6,6 hectare de teren viran, fiind dotată cu 7.280 de panouri solare combinate. Compania se așteaptă ca centrala să genereze venituri de aproximativ 550.000 de euro în 2024, pe baza prețurilor curente pentru energia electrică furnizată în bandă sau în PZU în România. Potrivit unui comunicat de presă, energia electrică produsă va fi vândută pe piața energiei pe bază comercială, fără niciun fel de sprijin guvernamental și fără un acord de cumpărare de energie electrică cu un distribuitor de energie. 

Compania românească de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum   Aquila anunță încheierea unui acord preliminar pentru achiziționarea integrală a firmelor Parmafood Trading şi Parmafood Group Distribution, controlate de antreprenorul Eugen Savu. Tranzacția se ridică la maximum 16,5 milioane de euro, din care se vor scădea datoriile în baza unui mecanism de preț stabilit de părți, și va fi plătit din surse proprii, anunță reprezentanții Aquila. „Modalitatea de plată agreată constă în achitarea a 80% din suma totală la perfectarea tranzacției și câte 10% după expirarea unui termen de 1 an, respectiv 2 ani de la perfectarea tranzacției”.

MedLife a achiziționat cel de-al treilea robot da Vinci, pentru Spitalul MedLife Polisano, valoarea acestuia ajungând la peste 2 milioane de euro. Cu ajutorul robotului, pacienţii vor putea beneficia şi în Sibiu de intervenţii complexe pentru tratarea unui spectru larg de afecţiuni din sfera chirurgiei generale, ginecologice, urologice sau oncologice.

Traficul de mărfuri în porturile maritime s-a ridicat la peste 92,5 milioane de tone anul trecut, în creştere cu 22,5% faţă de 2022, potrivit reprezentanților Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC). S-au înregistrat creşteri semnificative de trafic în în cazul grupelor de mărfuri: seminţe uleioase, minereuri de fier, deşeuri de fier şi oţel, produse petroliere, articole diverse, îngrăşăminte. Cerealele s-au menţinut în topul creşterilor de trafic, cu peste 50%.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat notificată de România în valoare de 126 de milioane euro, echivalentul a aproximativ 626 de milioane lei, pentru a sprijini porturile care se confruntă cu o creştere a fluxurilor comerciale din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în decembrie 2023 la 6,6%, de la 6,72% în noiembrie, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe întregul an 2023, rata inflaţiei a fost de 10,40%, faţă de 2022.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare