sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCiolacu, reclamat la CNCD după ce a spus public că au fost...

Ciolacu, reclamat la CNCD după ce a spus public că au fost „274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele”

Guvernul Ciolacu declară război bolnavilor din România și, prin vocea lui Marcel Ciolacu, atacă un drept esențial al oamenilor: acela la protejarea sănătății. Într-o conferință de presă desfășurată pe 13 februarie, Marcel Ciolacu a trimis în derizoriu suferința a sute de mii de români, fapt pentru care europarlamentarul Vlad Gheorghe i-a făcut sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Guvernul Ciolacu declară război bolnavilor din România și, prin vocea lui Marcel Ciolacu, atacă un drept esențial al oamenilor: acela la protejarea sănătății. Într-o conferință de presă desfășurată pe 13 februarie, Marcel Ciolacu a trimis în derizoriu suferința a sute de mii de români, fapt pentru care europarlamentarul Vlad Gheorghe i-a făcut sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Măsuri precum taxarea concediului medical sunt, din punctul de vedere al multora, agresiuni la adresa unor drepturi esențiale. Și, ca să fie totul și mai dureros, într-o conferință de presă organizată pe data de 13 februarie, Marcel Ciolacu a trimis în derizoriu situațiile medicale pe care românii le întâmpină și care îi împiedică să meargă la serviciu temporar.

”Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic. …Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite?”

În contextul acesta, europarlamentarul Vlad Gheorghe a decis să sesizeze CNCD, considerând că, după taxarea bolii, Ciolacu batjocorește românii bolnavi, prin aceste declarații.

„Am sesizat CNCD privind declarațiile premierului din conferința de presă susținută pe 13 februarie, în care a atacat angajații români care au fost nevoiți să-și ia concediu medical anul trecut. Marcel Ciolacu, care a avut primul loc de muncă la 37 de ani îndrăznește să-și de auc părerea despre concediul medical pentru care românii care merg la serviciu și plătesc taxe la stat să-și ia Marcel salariul. Concediul medical este un drept al angajaților și nu este sub nicio formă calificat Marcel Ciolacu să aprecieze în orice fel afecțiunile medicale de care suferă angajații români. Disprețul pentru drepturile angajaților și nepermisa discriminare a persoanelor bolnave din partea premierului TREBUIE să fie pedepsite conform legislației în vigoare.”

Vlad Gheorghe, în calitatea lui de jurist, aduce la cunoștința populației care sunt fundamentele legale pe care Ciolacu le ignoră și sfătuiește pe toată lumea să facă astfel de sesizări la CNCD, pentru a da greutate demersului său:

„Aceste declarații contravin Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care la art. 1, alin. (2) prevede clar că ”Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi: (iv) dreptul la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale.”.

Prigoana românilor bolnavi declanșată de guvernul PSD-PNL încalcă orice regulă de umanitate, de bun-simț și decență, mai ales într-o țară în care exact guvernanții nu sunt în stare să asigure drepturile constituționale ale cetățenilor la sănătate și îngrijire. Însă Marcel Ciolacu a încălcat în mod flagrant legile și trebuie să fie sancționat URGENT.

Pentru declarațiile iresponsabile făcute la adresa românilor suferinzi, lui Ciolacu i se aplică fără nicio îndoială contravenţiile prevăzute atât la art. 10, cât și la art. 15 din Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, respectiv:

Art. 10 – Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenenţei acestora ori a persoanelor care administrează persoana juridică la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a persoanelor în cauză prin: b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sănătate publică – alegerea medicului de familie, asistenţă medicală, asigurările de sănătate, serviciile de urgenţă sau alte servicii de sănătate;

Art. 15 – Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Amintim că tot Vlad Gheorghe a contestat deja ordonanța prin care guvernul Ciolacu pune taxă pe boală la Avocatul Poporului și la Ombudsmanul European, având în vedere că această măsură scade veniturile oamenilor care se află deja într-o situație dificilă.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare