joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Previziuni economice

PUNCTE-CHEIE. Previziuni economice

Comisia Europeană a publicat raportul privind previziunile economice pentru România, ministerul Finanţelor propune o nouă schemă de ajutor de stat, cu un buget total de de 2,25 miliarde lei, iar capitalizarea bursieră a companiilor listate a atins în ianuarie maximul de 321 miliarde de lei.

Iată știrile importante din săptămâna 12-18 februarie:

Comisia Europeană a publicat raportul privind previziunile economice pentru România, în care arată că PIB-ul real va crește cu 2,9% în 2024, pe baza perspectivelor de intensificare a creșterii creditelor private și de majorare a veniturilor disponibile reale, accelerarea consumului privat și investiții. În ceea ce privește inflația, se estimează că rata a fost de 9,7% în 2023, urmând ca indicatorul să coboare la 5,8% în 2024 şi 3,6% în 2025. 

Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 24,926 miliarde euro, până la 168,812 miliarde euro, de la 143,886 miliarde euro la 31 decembrie 2022. „În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 121,162 miliarde euro la 31 decembrie 2023 (71,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 22,8% faţă de 31 decembrie 2022; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2023 nivelul de 47,650 miliarde euro (28,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 5,3% faţă de 31 decembrie 2022”, arată BNR.

Ministerul Finanţelor propune o nouă schemă de ajutor de stat, cu un buget total de de 2,25 miliarde lei, care prevede finanţarea nerambursabilă pentru investiţii cu impact major în economia românească, ale căror costuri eligibile depăşesc 50 milioane lei. Acordurile de finanţare se vor emite până la data de 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.

Ministerul Energiei a semnat 21 contracte de finanţare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3- Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, cu o valoare totală de 3,2 miliarde de lei. Valoarea totală a ajutorului de stat acordateste de 2 miliarde de lei. Contractele au fost semnate cu toţi distribuitorii concesionari de energie electrică.

Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe Piaţa Principală şi Piaţa AeRO ale Bursei de Valori Bucureşti a atins în luna ianuarie maximul de 321 miliarde de lei, „reflectând încrederea investitorilor în perspectivele de creştere a economiei româneşti şi a companiilor listate”. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei, o creștere cu 152% faţă de aceeaşi lună din 2023.

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica a anunțat miercuri finalizarea lucrărilor de modernizare a zece staţii electrice de 110kV din SH Haţeg, în urma unor investiţii totale de 12,5 milioane de lei, fără TVA. Staţiile electrice fac parte din Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Aval şi au fost puse în funcţiune între 1986 şi 1992, cu rolul de a evacua energia electrică produsă de mai multe centrale hidroelectrice. Acestea sunt: CHE Clopotiva, CHE Ostrovu Mic, CHE Ostrovu Mare, CHE Cîrneşti I, CHE Cîrneşti II, CHE Păclişa, CHE Toteşti I, CHE Toteşti II, CHE Haţeg şi CHE Orlea. 

Producătorul de inputuri Norofert a finalizat prima etapă a laboratorului de cercetare şi multiplicare microorganisme pentru agricultură, în incinta fabricii de inputuri din Filipeştii de Pădure, în urma unei investiţii de 3 milioane lei. Potrivit reprezentanților, etapa a doua a proiectului va demara spre finalul anului 2024, iar valoarea totală a investiţiei se va ridica la peste 6 milioane de lei.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare