luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție pentru transformarea vechilor cabane montane în monumente istorice

Petiție pentru transformarea vechilor cabane montane în monumente istorice

Demersul a apărut în același timp cu vestea că una dintre cabanele simbol din munții Făgăraș, Valea Sâmbetei, a fost demolată parțial. Motivul a fost că noii proprietari au considerat că această cabană era prea veche, așa că au gândit un nou proiect și au decis demolarea celei vechi. Asta a atras atenția asupra soartei tuturor acestor cabane-simbol din munții României care ar putea ajunge în anii următori în aceeași situație. Singura salvare a acestor cabane ar fi includerea lor în lista de monumente istorice.

În cadrul unei petiții lansate pe platforma Declic și scrisă în atenția Ralucăi Turcan, în calitatea ei de ministru al Culturii, se solicită demararea unei evaluări de urgență a tuturor cabanelor montane istorice și protejarea lor prin includerea în Lista monumentelor istorice.

„Cabana Valea Sâmbetei face parte din șirul cabanelor construite în munții României începând cu 1890. Multe dintre acestea au fost deja parțial distruse de lucrări inadecvate de renovare. Unele au fost chiar demolate.

Există, însă, numeroase exemple de cabane montane istorice nealterate grav de lucrări de „modernizare”. Acestea trebuie identificate, starea lor de conservare trebuie evaluată de specialiști și apoi puse sub protecție prin clasarea lor ca monument istoric.

Includerea unei clădiri în lista monumentelor istorice reprezintă certificarea unei valori culturale deosebite și oferă un grad de protecție ridicat pentru acel imobil. Orice intervenție asupra clădirii se va face doar cu avizul specialiștilor. Demolarea sau renovarea precară a clădirilor va fi, astfel, evitată. Se vor putea bucura de ele, într-o formă cât mai apropiată de cea inițială, și copiii noștri.” – se arată în petiție.

Petiția poate fi semnată AICI.

De la lansarea ei, petiția a strâns aproape 9000 de semnături.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare