luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneComportament incalificabil al directorului Bibliotecii Naționale la adresa Emiliei Șercan. Cioroianu dezvăluie...

Comportament incalificabil al directorului Bibliotecii Naționale la adresa Emiliei Șercan. Cioroianu dezvăluie public că jurnalista a cerut doctoratul lui Geoană

Adrian Cioroianu, fost ministru al Culturii și actual director al Bibliotecii Naționale a României, face un gest incredibil la adresa unei jurnaliste: dezvăluie public ce investigație are aceasta în lucru și i se adresează într-un fel incalificabil în cadrul unor postări în social-media.

„Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!” – își începe Adrian Cioroianu pledoaria publică prin care ajunge să dezvăluie, în mod intenționat, subiectul unei viitoare anchete semnate de jurnalista Emilia Șercan.

Totul a început din banalul fapt că Emilia Șercan a sesizat, tot într-o postare din social-media, că la Biblioteca Națională e foarte frig. Cioroianu a reacționat inițial printr-o altă postare în care o acuză pe jurnalistă de fake-news, spunând că în Biblioteca Națională a fost mereu frig și că, practic, nu e treaba lui să rezolve lucruri de felul acesta. Ba mai mult, a insistat că nici nu e așa de frig.

Într-o postare ulterioară, Adrian Cioroianu comite un fapt greu de înțeles și, cumva, fără precedent: dezvăluie tema unei viitoare anchete a unui jurnalist, după ce acesta a solicitat, în baza unei legi, informații de interes public.

Dragi prieteni reali & virtuali, Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale… Azi iar mă atacă și pe mine, ceea ce deja devine distractiv (compulsiv e altceva, la dânsa). Dacă aș fi convins că îi face bine, aș lăsa-o în pace. Dar s-ar putea să n-o las în pace, pentru că mai există și ideea de calomnie în justiția modernă.„, scrie Cioroianu, cu dezinvoltură pe Facebook.

Postarea continuă într-un limbaj pe care nu dorim să-l reproducem, însă e cert că nu e unul firesc în sfera dialogului public între un pretins intelectual și o jurnalistă.

Emilia Șercan a răspuns acestui atac public și a subliniat faptul cel mai grav din poveste, și anume dezvăluirea subiectului unei anchete pe care o avea în lucru, fapt ce o expune la pericole și presiuni.

Adrian Cioroianu face astăzi un lucru incalificabil, de o mârșăvie inimaginabilă: dezvăluie o informație pe care a obținut-o prin prisma funcției de director al Bibliotecii Naționale și o face publică, deși acea informație nu este o informație publică și nici destinată publicității.

Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

Prin faptul că Adrian Cioroianu divulgă public această informație mă vulnerabilizează și mă expune public, cu atât mai multe cu cât este de notorietate faptul că din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost amenințată cu moartea, discreditată public, dar și am fost ținta unui kompromat.„, scrie jurnalista Emilia Șercan.

Aceasta i-a solicitat public ministrului Culturii, Raluca Turcan, să exprime public o poziție legat de acest gest al directorului Bibliotecii Naționale.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare