sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCosmin Marinescu la BVB Awards: "Piața de capital din România a înregistrat...

Cosmin Marinescu la BVB Awards: „Piața de capital din România a înregistrat performanțe spectaculoase în anul 2023”

Economistul Cosmin Marinescu, invitat la cea de-a 11-a ediția a BVB Awards, susține că în anul precedent, piața de capital din România a înregistrat performanțe spectaculoase, în ciuda contextului economic dificil al acestor vremuri. Se pare că vorbim despre un grad mare de optimism cu privire la situației pieței de capital, cu toate că stabilitatea economică nu e încă un obiectiv atins de țara noastră în niște parametri durabili.

Sigur, Marinescu face referire cu precădere la proiectele de investiții din fonduri europene care sunt, în acest moment, principalul motor al economiei României și vorbește despre prudență ca despre o atitudine dezirabilă în aceste timpuri.

„Reușitele pieței de capital din România în decursul anului trecut au fost obținute într-un context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente continuă să se resimtă asupra economiilor lumii. Pandemia de COVID-19, invazia Ucrainei de către Federația Rusă, urmată de criza energiei, explozia inflației și înăsprirea condițiilor monetare la nivel global, la care se adaugă conflictul recent din Orientul Mijlociu, sunt evenimente cu impact profund și îndelungat asupra economiei mondiale, care a experimentat cea mai mare densitate de crize din ultimele decenii.

În Europa, anul 2023 a consemnat revizuiri în scădere ale prognozelor de creștere economică. Ultimele estimări indică o creștere economică de doar 0,5% pentru Uniunea Europeană, cu o ușoară accelerare în 2024. Rămân totuși optimiste așteptările privind investițiile, fluxurile comerciale și de finanțare, dar și trendul dezinflaționist la nivel global și european.

Pentru România, în ciuda unei anumite încetiniri de ritm, creșterea economică în 2023 rămâne una ridicată, de 2% anual, performanță superioară mediei europene. Semne bune vin din modificarea contribuției factorilor la creșterea economică, prin avansul consistent din partea investițiilor. Proiectele de investiții din fonduri europene reprezintă deja principalul „motor” al economiei noastre în acești ani.„, a spus Marinescu în cadrul evenimentului.

Referindu-se la coaliția de guvernare, el menționează faptul că obiectivul ei esențial este asigurarea stabilității economice într-un an electoral care urmează unei înșiruiri de crize majore.

„În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune o anumită responsabilitate și în planul mesajului public, în privința valorilor democratice și a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând   iluzii,   de   soluțiile   extremiste,   lipsite   de   responsabilitate.

Pe termen lung, populismul economic ne transformă pe toți în perdanți. Iată de ce avem nevoie de soluții credibile pentru România, soluții echilibrate, care să ofere economiei noastre garanții de stabilitate și predictibilitate pe termen lung!

Într-un model de dezvoltare bazat pe investiții, economia României are nevoie de finanțare. În anii următori, finanțarea va deveni un criteriu cheie în dinamica sistemului financiar și pentru eficiența cadrului de reglementare. Cooperarea deschisă dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori și jucătorii din mediul de afaceri este, însă, cheia succesului în acest demers, unul principial și cu viziune de dezvoltare pentru economia României.

Acesta a concluzionat că anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani ai BVB și explică și de ce:

Capitalizarea bursieră a depășit 300 miliarde de lei, valoarea de tranzacționare pe piață a crescut cu peste 50%, iar finanțările atrase au atins valori record, precum în cazul listării Hidroelectrica. Toate acestea generează, în mod firesc, noi așteptări și noi ambiții în legătură cu piața noastră de capital.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare