marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRemus Pricopie despre AUR: "Dacă autoritățile române nu iau măsuri, în tot...

Remus Pricopie despre AUR: „Dacă autoritățile române nu iau măsuri, în tot acest an o să vedem acțiuni repetate de destabilizare a țării”

Creșterea în preferințele populației a formațiunii politice conduse de George Simion generează destulă îngrijorare. Pentru că extremismul și înclinația către Rusia sunt realmente probleme care pot deveni periculoase pe termen mediu și lung. În contextul apariției tot mai multor sondaje care plasează AUR în fruntea clasamentelor, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a acordat un interviu în care explică de ce a crescut AUR în sondaje, cum se execută manipulările și care ar fi mijloacele prin care explozia unor atitudini extremiste ar putea fi limitată în perioada care urmează.

Remus Pricopie vorbește într-un interviu acordat jurnaliștilor publicației Aktual 24 despre apropierea AUR și a liderilor săi de Rusia, care nici măcar nu se mai ferește în a sprijini astfel de mișcări, pentru a-și consolida influența în rândul statelor democratice.

În opinia mea, AUR este o structură artificială, creată de la bun început pe zgomot și scandal, adică singurul mod prin care poate atrage atenția opiniei publice într-un interval scurt de timp, cu scopul de a dezbina România. În plus, comparăm AUR cu alte așa-zise partide suveraniste, de extremă dreaptă, din Europa occidentală, care au exact același tip de comportament politic. Aceste formațiuni au toate rădăcini financiare și mesaje publice care le leagă de Moscova, iar Moscova nici măcar nu se mai ferește să-și asume public „paternitatea”. A spus-o Dmitri Medvedev, într-un interviu, în mod explicit: „Sarcina noastră este de a-i susține pe acești politicieni și partidele lor din Occident în toate modurile posibile, ajutându-i apertum [în mod deschis] și secretum [în secret] să obțină rezultate decente în alegeri.” Dar Medvedev nu este singurul. Dmitri Rogozin vorbește despre susținerea acestor politicieni și dă și un exemplu: Diana Iovanovici Șoșoacă din România. Aflăm de la Chișinau și de la Kiev ca George Simion lucrează cu serviciile secrete din Rusia – adică fostul KGB –, iar lista poate continua. Mai nou, am aflat și cum finanțează Rusia protestele AUR de la București: vezi cazul moldovenilor, plătiți de Ilan Șor, să susțină protestul lui George Simion la Congresul PPE, care a avut loc la București” – a spus Remus Pricopie pentru sursa citată.

El a amintit și despre felul în care oamenii simpli ajung să fie manipulați de politicienii extremiști, explicând faptul că un partid, orice partid, care se prezintă ca fiind anti-sistem într-o țară în care populația are diverse frustrări și dureri, ajunge repede să urce în sondaje.

În ceea ce privește electoratul AUR – atât cât este el – eu nu l-aș cataloga „fanatic”. Manipularea funcționează, într-o anumită măsură, la nivelul oamenilor simpli, care nu înțeleg marile mecanisme politice, naționale și internaționale, dar care au probleme reale, în viața de zi cu zi, ca de exemplu venituri mici, șomaj, probleme de sănătate, marginalizare etc., și care, uneori, simt nevoia ca cineva să-i mai „zguduie” pe cei de la guvernare sau să le ofere o soluție rapidă, simplă. Iar aici apare AUR, cu înjurăturile și huliganismul său politic și cu soluții (nerealiste) imediate. Acești oameni defavorizați socio-economic nu au capacitatea să distingă mesajele AUR – care sunt pro-Putin. Ei văd „atitudinea” AUR, care este anti-guvernanți, în principal la nivel central, nu la nivel local, și promisiunile AUR, care abundă.„, a mai spus rectorul SNSPA.

Remus Pricopie mai susține că se așteaptă ca anul acesta să apară noi informații relevante despre cine este cu adevărat George Simion și crede că dacă autoritățile române nu vor lua măsuri, în anul 2024, an electoral, o să vedem acțiuni repetate de destabilizare a țării, atac la instituții și persoane, precum și o avalanșă de știri false și manipulări.

Interviul integral poate fi citit AICI.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare