vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAsociaţia Română a Băncilor: Băncile din România au acordat anul trecut credite...

Asociaţia Română a Băncilor: Băncile din România au acordat anul trecut credite noi de 140 mld. lei, un plus cu 10,41% 

Volumul creditelor noi accesate în 2023 reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023.

Băncile din România au acordat anul trecut credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 140 miliarde lei, în creştere cu 10,41% comparativ cu anul 2022, anunţă miercuri Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Volumul creditelor noi accesate în 2023 reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023. „Soldul creditului neguvernamental, care totaliza 387 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite”, se arată într-un comunicat de presă.

Viteza de reînnoire a creditelor este „accelerată de impulsionarea finanţării companiilor”, în volum de 77,3 miliarde lei, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an. De asemenea, repartiţia pe monede arată că, anul trecut, 74,56% din credite au fost acordate în moneda naţională, 22,44% în euro şi 3% în dolari.

În perioada ianuarie 2020 – decembrie 2023, volumul creditelor noi acordate de instituţiile de credit din România se ridică la 461 miliarde lei. „Creditele noi, acordate în cei patru ani, depășesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 și reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României. Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale și sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populație și companii, cu toate că viteza privind creșterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani”, mai arată sursa citată.

Un număr de 15,89 milioane deponenți persoane fizice și juridice dețin depozite ce se ridică la aproape 574 miliarde lei în luna decembrie 2023, în creștere cu 11,8% în ritm anual. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Acesta este un semn incurajator pentru economia Romaniei, aratand ca bancile au avut un rol important in sustinerea cresterii financiare in tara. Volumul de credite noi acordate in 2023 demonstreaza o crestere semnificativa, in special in ceea ce priveste companiile, iar ponderea majoritara a creditelor in moneda nationala este un lucru bun pentru stabilitatea financiara. De asemenea, faptul ca creditele noi depasesc soldul creditelor neguvernamentale din decembrie 2023 si reprezinta o treime din PIB-ul Romaniei este un semn ca bancile din tara sunt dispuse sa sustina atat populatia, cat si companiile in dezvoltarea lor. Aceste cifre confirma apetitul tot mai crescut pentru credite si sprijinul bancilor din Romania pentru dezvoltarea economica a tarii noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare