vineri, iunie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneIoan Stanomir, invitat la Conferințele Creativității: "Imperiul rus lasă, de obicei, în...

Ioan Stanomir, invitat la Conferințele Creativității: „Imperiul rus lasă, de obicei, în urma lui o sumedenie de suferințe, carnagii. Și lasă limba rusă, pe care o face imposibil de suportat prin rusificare”

Politologul Ioan Stanomir a deschis seria Conferințelor Creativității, organizate la Iași, sub umbrela Romanian Creative Week. În cadrul discursului său, Stanomir a vorbit despre relația Rusiei cu ea însăși și despre relația noastră cu Rusia, încercând să explice de unde vine agresivitatea acestui nu stat, ci imperiu. S-au făcut referințe la cultura rusă și la ce mai e de salvat din ea, pentru că, de fapt, ea face parte din structura noastră intelectuală și nu poate fi nici ignorată, nici tratată într-un mod lipsit de nuanțe.

Teatrul Luceafărul din Iași a găzduit prima conferință a creativității, care l-a avut drept invitat principal pe politologul și profesorul universitar Ioan Stanomir. Acesta a vorbit în fața unei audiențe impresionante despre relația noastră cu Rusia. Atât la nivel cultural, cât și din punct de vedere politic și social.

În cadrul conferinței intitulate: “Rusia și noi. Câteva reflecții”, Ioan Stanomir a ridicat probleme importante, situate undeva la granița dintre psihologie, sociologie, istorie, cultură și politică.

“Pentru că așa cum știe oricine care s-a aplicat cât de cât asupra istoriei Rusiei, Rusia este un imperiu fără frontiere naturale foarte bine delimitate. Și este un imperiu care a trăit întotdeauna, curios pentru noi, sub spectrul amenințării. Și a construit o mentalitate de cetate asediată, a crezut că în jurul său există inamici și a crezut că singura politică pe care o poate promova în fața inamicilor este  distrugerea lor. Un stat care prezidează peste un asemenea tip de teritoriu va fi un stat, iarăși, în mod curios, nesigur pe sine. Un stat care nu crede că poate avea totalitatea încrederii propriilor săi supuși, un stat care nu crede în aliații săi.  Gândiți-vă la cel de-al Doilea Război Mondial! Și un stat care nu ezită să folosescă mijloace absolut abominabile în raport cu supușii săi și în raport cu alte națiuni. Și atunci este un stat trădător, un stat destul de primitiv din punct de vedere economic, și un stat care s-a sprijit întotdeauna pe exportul de resurse.

Așadar, este, evident, un anumit tip de stat, un stat care nu prea mai are echivalent în lumea contemporană.

Dacă ne-am fi întors în secolele XVII, XVIII, XIX, foarte multe state semănau cu Rusia. Acum, din ce în ce mai puține seamănă, și Rusia nu a fost, propriu-zis, un imperiu colonial tipic, pentru că a fost un imperiu al uscatului și un imperiu eurasiatic, un imperiu care nu a avut o dimensiune maritimă, spre deosebire de imperiile clasice, care, aș adăuga, puțin incorect politic, au lăsat și ceva în urma lor. Imperiul rus lasă, de obicei, în urma lui o sumedenie de suferințe, carnagii. Și lasă limba rusă, pe care o face imposibil de suportat prin rusificare. A spune că e tragedia limbii ruse: este atât de urâtă pentru că este atât de urât statul rus. E foarte greu să le distingi.”

Patru dintre cele mai apreciate voci contemporane, intelectualii Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Vasile Bănescu și Ioan Stanomir, inaugurează în aceste zile, la Iași, la “Teatrul Luceafărul”, seria dialogurilor culturale și științifice lansate de Romanian Creative Week în premieră, în anul 2024. “Conferințele Creativității” își propun să devină o tradiție în cadrul Romanian Creative Week (RCW) de acum înainte și să ridice nivelul evenimentului, cooptând în proiect intelectuali cunoscuți din România.

Evenimentul, dezvoltat pe o idee a jurnalistei Ramona Ursu și susținut de FILIT, își propune să încurajeze și să promoveze dialogul deschis, onest, rafinat, bazat pe argumente și inspirat din teme de actualitate și culturale majore.

De altfel, Irina Schrotter, președintele Federației Patronatelor Industriilor Creative din România și organizatorul RCW, spune că organizarea acestor Conferințe ale Creativității este, de fapt, o componentă a evoluției firești a lucrurilor, adăugarea intelectualilor în RCW fiind o formă de diversificare a domeniilor creative care fac parte din evenimentul de la Iași.

“E un demers prin care noi ne-am dorit să adăugăm literatura ca nou domeniu la cele pe care Romanian Creative Week le are deja. Evident, am simțit nevoia să începem să invităm intelectuali de marcă alături de noi, pentru că, până la urmă, evenimentul nostru își propune, în afară de a fi un exemplu, să și educe, să și genereze idei noi și, pentru asta, e nevoie să te adresezi celor care se pricep ce mai bine și e meseria lor, până la urmă. Așadar, am deschis aceste conferințe ale creativității cu analistul politic Ioan Stanomir despre Rusia și continuăm cu Andrei Pleșu și Vasile Bănescu despre buna-cuviință și încheiem seria cu Horia-Roman Patapievici, cu Cele trei vieți, toate la Teatrul Luceafărul. Ce să spun? E un început atât de sus încât, împreună cu Ramona Ursu, ne tot gândim ce facem la anul. Sigur, țara asta are o resursă foarte mare și, sigur, ne vor veni ideile bune, dar noi suntem deosebit de bucuroși și onorați să-i avem alături de noi pe acești patru mari ai intelectualității românești. Este un semn, în primul rând, de sprijin adresat tinerilor din evenimentul nostru.”

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare