Cu toate astea, navigând prin multitudinea de știri care mai de care, am găsit câteva care mi-au atras atenția și una care m-a indignat.
Deschidem cu George Simion, care reamintește că pe 10 februarie va organiza un protest prin care va boicota marile hipermarketuri din România, pe motiv că fac profit pe spatele românilor și își bat joc de producătorii locali.
El a declarat pentru Agerpres că „Propaganda guvernamentală și presa aservită au început să atace acest protest, încercând să îl eticheteze drept pro-rus. E aceeași manipulare ieftină pe care am văzut-o la toate protestele anti-guvernamentale din ultimii ani. Când românii ies în stradă împotriva abuzurilor, imediat sunt etichetați ca fiind pro-Kremlin”.
Păi stai puțin, nea George, că nu e chiar cum zici matale. În primul rând, dintre țările pe care le-ai dat exemplu, „Croația, Muntenegru, Bosnia sau Serbia”, doar prima este membră UE și se aliniază la standarde universal valabile; în rest, sunt țări vai de capul lor, în care economia și ideea de brand internațional încă sunt un lux.
Mi se pare corect ca ei să se ridice și să-și vrea prețurile înapoi, dar la noi e mai complicat decât crezi. Prețurile alea de raft au crescut pentru că motorina și salariul minim au crescut, adică de la colegii tăi a plecat. E un cerc vicios de scumpiri care, într-adevăr, se simte în prețul de la raft. Nici măcar nu-ți trebuie școală de economie ca să înțelegi cât de simplu sunt influențate aceste prețuri.
Pe lângă asta, hai s-o spunem pe-a dreaptă: nici producătorii locali nu sunt chiar uși de biserică. Câți dintre ei sunt cinstiți când vine vorba de taxe și alte condiții fiscale? Câți au casă de marcat sau măcar un soft de facturare? Cred-mă, călătoresc suficient de mult prin țară și văd mereu standuri de legume și alte produse la marginea drumului, știi tu, în fața curții. Nu știu dacă din 10, măcar 4 au o formă legală de funcționare. Și nu că aș avea ceva cu ei, dar te rog să dai un simplu search pe Google și să vezi câte se pot întâmpla și câte se întâmplă din cauza alimentelor despre care nu știi cum au fost crescute, ce substanțe s-au folosit și în ce mediu au fost păstrate. Toți putem spune că mâncăm bio, dar cine garantează? Cine răspunde pentru asta? Ca să nu mai vorbim despre locurile de muncă pe care le oferă aceste supermarketuri. Cred că va deveni un sfat universal valabil, dar hai să ne mai documentăm înainte să zicem „da” la toate scandările.
În aceeași ideologie politică, mai mulți membri ai SOS România au demisionat pentru că „nu putem accepta și nu putem fi de acord cu manifestări extremiste, antisemite și antidemocratice”. Hai, nu zău! Ați avut și voi prima ședință reală și v-ați dat seama unde v-ați băgat? Cum se face că după atâta timp ați realizat că doamna Șoșoacă are asemenea discurs? Ce a dat-o de gol? Nu știu voi, dar mie mi-ar fi rușine ca, după ce părăsesc un asemenea partid prestigios, să mai ies și cu asemenea motive. Era clar, atât pentru noi, cât și pentru întreaga Europă, care este discursul doamnei avocat și care sunt gândurile sale. Dar na, cine știe, poate peste vreo doi ani unul dintre românii care așteaptă întoarcerea Turului 2 va ieși în presă și va spune că regretă că a votat Călin Georgescu, că mama, ce pro-rus este.
Dar să trecem la lucruri serioase. După cum spuneam și în introducere, un anume titlu m-a indignat și chiar pot spune că mi-a provocat o stare de dispreț cum nu-mi amintesc să fi avut de curând. Au scris toate ziarele posibile, însă eu am dat peste acest titlu pe site-ul celor de la Digi24, așa că ne vom folosi de ei:
„Elevii unui liceu din Târgu Neamț, supravegheați audio-video inclusiv în toalete. Directorul avea acces pe telefon la imagini”.
Pe foarte scurt, cineva a făcut o sesizare la ANSPDCP prin care se evidenția faptul că în grupurile sanitare sunt instalate camere de supraveghere audio-video. În urma controlului, s-a confirmat plângerea și, totodată, s-a descoperit că imaginile erau transmise în biroul directorului, fiind disponibile chiar și pe telefonul personal al acestuia. Mai mult, sistemul de supraveghere instalat în unitatea de învățământ nu era securizat pentru respectarea confidențialității datelor. ANSPDCP a impus două avertismente pentru revizuirea neregulilor găsite, urmând să fie verificat dacă au fost remediate.
Acum că am trecut în revistă evenimentul, eu mă întreb doar cum a fost posibil. Sunt sigur că respectivul sistem de supraveghere nu a fost instalat de însăși conducerea școlii, deci cum a fost posibil ca firma care a operat această execuție să fie de acord cu amplasarea acestor dispozitive de supraveghere în toalete? Chiar nimeni nu-și pune o întrebare când primește o astfel de comandă? Nu cred că în cazul ăsta funcționează zicala „clientul nostru, stăpânul nostru”.
Dar trecând peste asta, mai oameni buni, sunteți sănătoși la cap?! E vorba de niște minori. Respectiva unitate de învățământ nu are clase doar pentru nivelul liceal. În cadrul acestei unități sunt elevi de la clasa 0 până în clasa a XII-a. Care este motivul pentru care au fost amplasate aceste camere de supraveghere? O mână de elevi care probabil au fumat în baie sau eventual au întreținut relații sexuale acolo? Având în vedere dimensiunea unității, sunt sigur că nu era foarte greu de identificat autorii, indiferent ce au comis.
În plus, cum e posibil ca asemenea imagini să fie disponibile pe dispozitive personale? Indiferent că ești director sau personal de întreținere, nu ai de ce să ai acces la asemenea rețea de pe dispozitive personale. Mama ei de tehnologie că ne bate pe toți și tot nu înțeleg nimic.
În orice caz, voi reveni zilele următoare asupra acestui subiect cu mai multe detalii.