luni, martie 17, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneNu se poate vota de pe lumea cealaltă

Nu se poate vota de pe lumea cealaltă

Pur și simplu nu am cuvinte pentru a descrie ceea ce se întâmplă zilele acestea în România. Călin Georgescu amenință pe toată lumea și declară că invitația de pace s-a sfârșit. Diana Șoșoacă îi numește inculți pe jurnaliști și jignește Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Și, mai presus de toate, „iadul alb” a lovit din nou România. Nimeni nu se aștepta la asta.

Astăzi am călătorit pe celebra Autostradă a Soarelui (A2). Cu bucurie anunț că am ajuns în viață acasă. Îmi este aproape imposibil să înțeleg cum se poate să existe zăpadă pe autostradă și cum segmente de kilometri care se învecinează cu câmpul nu sunt protejate de parapete antizăpadă. Dar despre ce vorbesc?

În Capitala României era mai rău ca pe autostradă. Același trafic infernal, acum dublat și de condițiile meteo care au luat prin surprindere toată lumea. Înțeleg, nimeni nu crede în schimbări climatice, că na, e absolut normal să fie 20 de grade Celsius în decembrie, dar dacă tot nu crezi în asta, de ce nu îți amintești că, în teorie, avem patru anotimpuri, printre care și IARNA? Pentru cei mai tineri, care încă n-au prins iarna, este o perioadă meteorologică cuprinsă între luna decembrie și luna februarie. De obicei, pe vremuri despre care doar bunicii mai vorbesc, iarna era zăpadă.

Până la urmă, degeaba ne sunt promise drumuri expres, autostrăzi și alte facilități de trafic, cât timp mulți nu știu să conducă. Încă avem șoferi care iau permisul pe ochi frumoși, încă avem șoferi care o iau pe contrasens pe autostradă, încă avem șoferi care nu ar mai avea ce căuta în trafic, dar sunt ambițioși. Ca să nu mai zic de parcul auto din România. Nu ăla de la televizor, ăla din stradă. Acele mașini care trec de ITP cu o mică atenție în plic, acele mașini care sunt făcute din mai multe bucăți, acele mașini în care ar trebui să fie ilegal să te urci.

Ce facem în acest sens? Căutăm droguri. Pardon, căutăm atenție media. Că dacă nu vine televiziunea, ce rost are să facem ceva? A spus cineva în proiectul electoral că va lua o măsură să reducă numărul de decese provocate de accidentele auto? Nu. Toți și-au amintit de tragicul eveniment de la 2 Mai și de Vlad Pascu. Cui îi pasă de restul accidentelor? Cui îi pasă de preotul din Galați, care a rănit 10 persoane, dintre care 3 au decedat, și pentru că judecata a fost prelungită, faptele grave s-au prescris, ajungând la 3 ani de închisoare cu suspendare? Nu ne pasă de el, este omul lui Dumnezeu.

Într-un final, rămân doar familii îndurerate și o speranță extrem de pesimistă că poate se va schimba ceva la următorul accident. Poate o lege mai bună și mai aplicabilă. Am început cu Legea Anastasia, dar trebuie să continuăm. Și, poate cel mai important, ar trebui să fie implementate pentru toată lumea și să nu mai existe „iertare”. Aici mă refer la celebrul Dan Ilie Morega, în vârstă de 78 de ani și fost prefect de Gorj, care a fost prins de patru ori fără permis și s-a ales cu o vizită la psihiatru.

A fost surprins chiar și cu un girofar pe mașină, fără să fie în vreo misiune sau ceva. Ce spune legea despre asta? Conform art. 335, alin. 2, această faptă se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cred că la un palmares de patru dosare penale pentru aceeași faptă… Dar ce mai contează? Am ajuns de mult la concluzia că degeaba ești cel mai regulamentar șofer cât timp există și alți participanți la trafic care pot oricând să devină călăi.

Ne întrebăm de ce DN2 (E85) este denumit „drumul morții”? Ne întrebăm dacă este posibil să numărăm victimele? Dacă este posibil să aflăm adevărata stare a parcului auto național? Ne întrebăm multe, dar rămân întrebări retorice la care nu o să se găsească răspuns prea curând. Vor mai muri mulți oameni până să miște cineva un deget și să vadă problemele adevărate, nu cele de pe hârtie.

Conduc de mai bine de 10 ani pe străzile din România, parcurg anual peste 50.000 km și mi-a fost dat să văd de la șoferi cu tubul de oxigen în brațe până la români deștepți, care sunt mai presus de lege și fac ce vor în trafic. Am asistat la bătăi, accidente și multe lucruri despre care nici nu mai vreau să-mi amintesc.

Dacă vreți voturi, cred că mai întâi ar trebui să salvați oamenii de la moarte. Nu de alta, dar îmi place să cred că nu se mai poate vota de pe lumea cealaltă.

MIRCEA Ungureanu
MIRCEA Ungureanu
Absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune, secția Cinematografie, și cu un masterat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, secția Publicitate, Mircea Ungureanu și-a desfășurat activitatea, de-a lungul anilor, în zona vizuală a presei. În 2023, a făcut trecerea spre cealaltă perspectivă, lansând ziarul online de artă arthood.ro.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare