marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialConflictul ruso-ucrainean. Premierul Poloniei avertizează Moscova: "Războiul ar fi o capcană pentru...

Conflictul ruso-ucrainean. Premierul Poloniei avertizează Moscova: „Războiul ar fi o capcană pentru Rusia!”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a avertizat, într-un podcast publicat vineri, 28 ianuarie, pe Facebook, că atacarea Ucrainei va atrage Rusia într-o capcană, urmând a fi marginalizată din nou pe plan internațional. 

„Războiul ar fi o capcană pentru Rusia. Scopurile și ambițiile lui Putin pe termen scurt vor afecta perspectiva de dezvoltare a Rusiei pe termen lung. Consecințele nu vor fi reconstruirea unui imperiu, ci reînnoirea marginalizării pentru Rusia”, a precizat Morawiecki.

Acesta a mai precizat că Rusia a pregătit de multă vreme o escaladare la granița cu Ucraina, dat fiind faptul că Moscova nu a acceptat niciodată faptul că societatea ucraineană a ales calea libertății și a democrației, iar Ucraina și-a recăpătat suveranitatea.

„Vecinul nostru estic s-a regăsit pe un drum pro-occidental și a început să iasă din sfera de influență a Rusiei”, a spus Morawiecki, adăugând că această chestiune a fost interpretată de Moscova drept o amenințare. De aceea Rusia a anexat Crimeea, a aprins conflictul în regiunea Donbas, iar acum masează trupe la granița ucraineană și plănuiește să destabilizeze întreaga regiune, a completat premierul polonez.

Premierul Poloniei a acuzat Rusia că-și bazează politica internațională pe „forță, violență și șantaj”, adăugând că „elementul-cheie al șantajului față de UE” este reprezentat de dependența de gazul rusesc. „Acesta este mărețul proiect geopolitic al lui Putin”, a spus Morawiecki, subliniind conducta de gaz Nord Stream 2 ca element al strategiei Kremlinului.

Tertipul lui Putin a fost cel de a escalada tensiunile cu scopul de a obține certificarea conductei Nord Stream 2 în schimbul neatacării Ucrainei, a susținut Morawiecki.

Premierul polonez a adăugat că un conflict militar poate fi „foarte dificil pentru Rusia”, întrucât este dependentă atât de transferul de tehnologie din Occident și de know-how, cât și la nivel bancar, sistemul fiind bazat pe tehnologia de plată SWIFT, ceea ce conferă Vestului pârghii în cadrul negocierilor.  

„Cea mai bună defensivă este reprezentată de o abordare puternică, bazată pe solidaritate, a întregii lumi occidentale pentru a determina Rusia să respecte dreptul internațional, să-și retragă trupele și să identifice o soluție la nivel politic”, a conchis Morawiecki, adăugând că politica lumii occidentale nu a fost îndeajuns de fermă până în prezent împotriva Moscovei. (sursa: AICI)

Sursă fotografie principală: Mateusz Morawiecki, FB.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare