marți, decembrie 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiEXCLUSIV Cine e dezvoltatorul imobiliar din Brașov care vrea s-o vadă pe...

EXCLUSIV Cine e dezvoltatorul imobiliar din Brașov care vrea s-o vadă pe Flavia Boghiu în scaun cu rotile

În timp ce toată dezbaterea publică în cazul amenințării îndreptate asupra viceprimarului Brașovului s-a transformat într-un conflict politic între USR și PNL, personajul care a generat tensiunile este cât se poate de liniștit. Pentru că accentul s-a pus asupra vicepreședintelui TNL Brașov, toată lumea a uitat de comentariul cu adevărat amenințător. Cel semnat de Kehaiyan Garbis-Vincențiu, dezvoltatorul imobiliar care are zeci de procese cu Primăria Brașov și un trecut presărat cu plângeri penale.

De altfel, contul de socializare al dezvoltatorului imobiliar Kehaiyan Garbis-Vincențiu este o colecție de postări amenințătoare.

Nu sunt nici două zile de când afaceristul scria că singurul mod de a scăpa de cei de la USR este bătaia, iar pe 22 ianuarie, cu privire la moartea unui senator USR din Sălaj, Kehaiyan Garbis-Vincențiu scria: “Vă cheamă pe rând… Hai, băieți, că se poate… și fetițe roz” (n.r. – trimitere directă la viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, care-și poartă podoaba capilară într-o nuanță de roz). Revenim, încă de la început, asupra comentariului făcut de omul de afaceri la postarea vicepreședintelui TNL Brașov, acesta susținând că experiența agresiunii de la Mogoșoaia ar trebui repetată și la Brașov.

Nici eu n-aș face… Mi-ar plăcea să fie reale și ce s-a întâmplat la Mogoșoaia… să facem și la Brașov…”, suna comentariul lui Kehaiyan Garbis-Vincențiu, cu privire la Flavia Boghiu.

Dar de unde vine această puternică reticență a lui Kehaiyan Garbis-Vincențiu față de viceprimarul Brașovului?

Am încercat să aflăm răspunsul în cel mai simplu mod cu putință, direct de la omul de afaceri. Acesta nu doar că ne-a răspuns, dar a detaliat destul de mult pe marginea subiectului, însă susține că el nu știa că la Mogoșoaia a fost agresată o femeie, ci că niște consilieri USR au fost dați afară dintr-o ședință pe tema dezvoltării imobiliare a zonei. Mai mult, acesta lansează acuzații foarte grave împotriva viceprimarului din Brașov.

Da, mie îmi aparține comentariul, dar eu cred că se face din țânțar armăsar. Din câte cunosc eu, la Mogoșoaia consilierii USR au fost dați afară dintr-o ședință pentru că făceau circul pe care îl fac ei clasic. La asta m-am referit, la nimic altceva. Că doamna Boghiu interpretează cum vrea dânsa, că e amenințată, sunt alte povești. Doamna Boghiu este supărată că mi-am permis să fac publică o plângere în care femeia asta ne-a trimis la moarte. Adică pe propria ei pagină de Facebook unde acum se victimizează, acum șase luni făcea reclama celor de la Amural, să vizităm catacombele, da? Am fost cu copiii minori în catacombe și la o lună după am aflat că acele catacombe nu aveau autorizație de funcționare, nu aveau aviz ISU. Adică, doamna Boghiu a vrut neapărat ca o firmă prietenă a USR să câștige bani și să facă în Brașov un nou Colectiv, poate mai rău. Mi-am permis să-i fac o plângere penală publică la DNA Brașov acestei doamne, de aceea e așa supărată. De aia se simte amenințată, toată lumea o bate. Ce s-a întâmplat la Mogoșoaia? Au fost dați afară niște consilieri USR. Ce s-a întâmplat la Mogoșoaia?”, a declarat Kehaiyan Garbis-Vincențiu în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA.

I-am explicat omului de afaceri că, de fapt, la Mogoșoaia a fost agresată o femeie.

Credeți-mă, nu știu, n-am văzut imaginile. Știu că a fost un circ la Mogoșoaia și că e scandal, dar  eu am înțeles că a fost un scandal pe temă de construcții. Și acum să mă ierte Dumnezeu, dar tot aud că e șefă la Urbanism și din cauza asta am eu probleme cu ea. Problemele mele cu dânsa eu mi le rezolv în instanță și o dovedesc cele peste 50 de procese câștigate de mine.”, a mai  spus Kehaiyan Garbis.

Coșmarul din București

Ca să înțelegem povestea, trebuie să încercăm o abordare istorică și să mergem undeva în anul 2013, când mai mulți proprietari ai unor apartamente din blocul nou situat pe Strada Grădinarilor din sectorul 3 al capitalei făceau o sesizare către autorități. Această sesizare era postată pe un website care avea rolul de a-i avertiza pe oameni cu privire la riscurile pe care și le asumă, dacă își doresc un apartament în blocul construit de Kehaiyan Garbis-Vincențiu.

Lucrările la imobilul respectiv începuseră în anul 2007, în baza Autorizației de Construcție nr. 708 din data de 07.06.2007 eliberată de Primăria Sectorului 3.

Oamenii descriau situația ca fiind catastrofală:  “După terminarea lucrărilor la acest imobil și după ce ne-am mutat efectiv în apartamentele cu destinația de locuință am observat o serie de vicii ale construcției extrem de grave, care îi afectează grav calitatea, făcând-o improprie destinației pentru care a fost construită, astfel: pereții construcției sunt strâmbi, cu referire specială la pereții din puțul liftului, casa liftului fiind strâmb construită. În cursul unei coborâri liftul se clatină și se blochează în mod frecvent. Totodată, se vorbește despre inundațiile petrecute în puțul liftului, camera de mașini care este mică, propunându-se izolare pereților și o bună aerisire pentru a se evita arderea motorului. Se propune totodată refacere integrală a instalației electrice. Toate aceste elemente dovedesc o executare defectuoasă a construcției în care locuim, cu afectarea siguranței noastre. Datorită modului în care a fost realizată construcția, nivelele 1 și 2 care se află în proprietatea vânzătorilor se inundă în permanență, ceea ce afectează instalația electrică a imobilului, iluminatul spațiului și implicit posibilitatea accesării și folosirii parcării subterane a imobilului.”

Oamenii cereau un control al autorităților pe tema respectării autorizației de construire și a proiectului, dar și dacă recepția a fost corect făcută.

Visul American

Mai târziu, în 2017, procurorii brașoveni investigau maniera în care s-a demarat construcția unui complex de locuințe în zona istorică a orașului Brașov. Dincolo de afectarea patrimoniului istoric și cultural, lucrarea mai avea o hibă: nu avea autorizație.

Acest proiect imobiliar era proiectat să se dezvolte în centrul istoric al orașului, în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii, lucru care a deranjat în primul rând populația, care a constatat că dezvoltatorul defrișase arborii de pe deal pentru a-și face un drum de acces.

Defrișarea dealurilor în Brașov este o problemă cât se poate de gravă, pentru că ploile abundente pot genera căderi de pietre și aluviuni, precum și alunecări de teren. S-a făcut astfel o petiție pentru oprirea lucrărilor, lucru care a scos la lumină faptul că șantierul nu avea, de fapt, autorizație. Garda de Mediu și Poliția Locală au dat atunci constructorului amenzi în valoare de câteva zeci de mii de lei și au dispus sechestrarea unor utilaje.

La momentul acela, șeful Poliției Locale Brașov, Nicolae Aldea, a făcut o plângere penală pentru construirea fără autorizație și a cerut procurorilor să-l tragă la răspundere pe responsabil. În tot acest timp, cartierul era promovat intens pe site-urile de specialitate, iar apartamentele continuau să fie scoase la vânzare, prețul unei locuințe în cadrul complexului imobiliar ajungând, la momentul acela, și la 66.000 de euro.

Firma American Dream SRL avea atunci doi asociați, unul dintre ei fiind Nicolae Liseanu, care apare și acum, ca parte, în multe dintre litigiile dintre Kehaiyan și Primăria Brașov.

Chiar primarul Brașovului de la acea vreme, George Scripcaru, spunea că nu va accepta nici în ruptul capului ca acel complex imobiliar să se finalizeze în zona istorică a orașului, fără autorizație.

Primarul actual al Brașovului, Allen Coliban, a povestit în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA, ce s-a întâmplat, mai exact, atunci:

Inițial, Kehaiyan a avut cinci proiecte, din câte știu. Exista și un site în 2017 unde prezenta American Dream, unele erau într-o zonă de câmp, unde oamenii s-au și mutat, dar nu erau conectați la utilități, dar acolo exista PUZ și exista o tendință de dezvoltare. Pe dealul din Șchei a existat un PUZ care a expirat în 2017 și care permitea locuințe colective. Luând PUZ-ul acela, el a zis că face 1000 de apartamente. Eh, închipuiți-vă 1000 de apartamente în parcarea de la Belvedere. E chiar fundalul verde al orașului nostru, acelea sunt dealurile atât de dragi nouă. Pentru zona aceea, investiția nu era doar o problemă estetică, ci și una de preluare a unor elemente, rețele de canalizare, trafic rutier, etc. În anul 2017, despre PUZ-uri societatea civilă nu știa prea multe. Noi nici nu aveam o societate civilă organizată pe tema asta.

În 2017 eram proaspăt senator și a venit cineva la mine în audiență și mi-a zis că se taie dealul de sub Belvedere. Am trimis un consilier de la cabinet să se uite pe panoul de organizare al șantierului, care e obligatoriu. Surpriză! Nu exista un astfel de panou. Și am făcut o sesizare la ISC. Așa a ajuns la Poliția locală și acela a fost momentul în care autoritatea locală și-a dat seama că va fi un subiect și a ieșit să spună că sunt lucrări fără autorizație și o să facă plângere penală. Pentru că vechea administrație nu a cerut instanței revenirea la situația inițială, am strâns semnături și am depus o plângere colectivă și am solicitat Primăriei Brașov o dezbatere publică, care s-a desfășurat sub moderarea mea în sala de consiliu a municipiului, la care a participat și fostul primar, dar și dezvoltatorul, acest domn Kerhaiyan. Domnul a venit în dezbaterea asta cu oameni îmbrăcați în tricouri negre cu inscripții, că ei vor să salveze circulația din Șchei. La dezbatere erau zeci de cetățeni care le-au spus acelor bărbați că nu-i recunosc ca fiind locuitori ai zonei, pentru că ei se știu între ei. În dezbaterea asta, Kehaiyan zicea că vrem să discriminăm un investitor American și că va cere primăriei despăgubiri pentru profitul pe care l-ar fi obținut dintr-un astfel de proiect. Apoi mi-a făcut o plângere la CNCD în care zicea că eu discriminez un investitor american”.

“Nimeni nu l-a văzut pe Emil Popescu”

Investitorul american este un anume Emil Popescu, un personaj misterios, pe care actuala administrație a Brașovului nu l-a întâlnit niciodată, pentru că ar locui în America și care ar fi proprietarul acelei parcele de teren, împuternicindu-l pe Kehaiyan.

Nimeni nu l-a văzut pe Emil Popescu. Toate documentele sunt semnate de avocați în numele lui.”, ne-a mărturisit Allen Coliban.

Anii au trecut, administrația locală și-a schimbat culoarea, iar Kehaiyan Garbis-Vincențiu, în calitate de reprezentant al firmei care voia să construiască acel complex imobiliar a început lupta cu primăria.

Kehaiyan Garbis-Vincențiu a început să facă plângeri penale (abuz în serviciu, trafic de influență, fals intelectual, omisiunea sesizării, constituirea de grup infracțional organizat și reducerea suprafeței fondului forestier) aproape tuturor funcționarilor care lucrează în domeniul Urbanismului, pentru că i-au fost oprite lucrările. Numai că o filmare cu drona arăta că, de fapt, lucrările au continuat în zonă.

Noi am dat atunci noile probe către autorități. Eu nu știu dacă l-a deranjat cineva cu ceva, pentru că, pe noi, cei care am făcut plângeri nu ne-a chemat nimeni să depunem mărturie.”, ne spune cu un anumit regret un angajat al primăriei din Brașov.

Iar lucrurile s-au complicat și pentru populație, pentru că, la fiecare ploaie puternică, aluviunile umpleau canalizările din cartierul Șchei și blocau totul.

Povestea șpăgii

În campania electorală a localelor, același om de afaceri a declarat public că Allen Coliban i-ar fi solicitat o mită în valoare de 200.000 în anul 2017 ca să nu facă scandal pe tema proiectului imobiliar pe care îl pregătea. Ulterior, tot el a dezmințit acuzația și a spus că, de fapt, banii i s-au cerut de către altă persoană.

Acuzația originală o regăsim în ordonanța de clasare a dosarului de către procurori:

Kehayian Garbis Vicențiu a precizat că Allen Coliban, senator USR, i-ar fi soliciat suma de 200.000 de euro pentru a nu face scandalul cu lucrările desfășurate de societatea American Dream între cartierul Șchei și Calea Poienii. Aceste fapte s-ar demonstra, în opinia persoane vătămate, prin faptul că Allen Coliban ar fi solicitat în dezbatere publică expirarea PUZ-ului coordonator, ceea ce ar fi ilegal. O altă dovadă menționată de denunțător ar fi că Allen Coliban ar locui pe stada Piatra Mare, foarte aproape de Piața Unirii, și i-ar fi greu să ocolească pe strada Cetinii.

L-am întrebat pe Colliban ce are de spus pe marginea acestei situații, iar el ne-a răspuns că afaceristul nu are credibilitate, ba mai mult decât atât, scopul lui ar fi unul și mai complicat decât poate părea la prima vedere.

“Despre credibilitatea lui eu nici nu am ce spune. Declară ce vrea, cui vrea, în funcție de interes. Eu nu cred că el chiar vrea să construiască. Eu cred că singura lui miză e aceea de a încerca să obțină despăgubiri prin instanță. Înțeleg că a mai făcut genul acesta de acțiuni și în alte părți.”

Aceeași părere despre omul de afaceri o are și viceprimarul Flavia Boghiu, care, ocupându-se de Urbanism, crede că a cam stat în calea planurilor lui Kehaiyan.

La un moment dat, el a și zis: știu să fac două lucruri: să construiesc și dacă nu sunt lăsat, să fac bani de pe urma faptului că nu sunt lăsat să construiesc. Avem o listă uriașă de litigii. Omul ăsta a hărțuit pe toată lumea din instituție, de le era frică celor care trebuiau să dea avize din cauza presiunilor lui Kehaiyan. ”, a spus Flavia Boghiu în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA.

De altfel, și în acest moment, există o listă cu zeci de litigii între omul de afaceri și autoritatea locală. Unele dintre procese au fost câștigate de dezvoltatorul imobiliar, altele sunt în plină derulare.

De altfel, acuzațiile lui Kehaiyan cu privire la șpăgi care i s-ar cere continuă și în ziua de azi. Mai mult, el spune că zona protejată, naturală a Brașovului este mărită din pix și că e absolut normal ca el să-și ceară în instanță dreptul de a construi pe dealurile Brașovului.

“Ce face doamna Boghiu ca eu să nu obțin autorizație de construcție, că a ajuns să falsifice PUG-ul Brașovului grosolan, asta nu mai spune. Cum ia ștampile dintr-o parte și le mută în alta ca să mărească zona protejată, asta nu mai spune! Văd că a zis că eu sunt interlop. De ce sunt eu interlop? Că am dat niște bani pe niște terenuri reglementate de statul român și că n-am vrut să le dau șpăgi și nu mă lasă să construiesc? Doresc să construiesc într-o zonă reglementată printr-un PUZ al statului român, nu într-o zonă protejată, cum ați înțeles dumneavoastră greșit. Și nu am dorit să dau șpăgile cerute pentru acea zonă nici lui Scripcaru, nici USR-ului. Bine, USR-ul are o formă mai mascată, trebuia să dau sponsorizare la partid. Noi avem o istorie foarte veche, în sensul în care doamna Boghiu l-a trimis pe prietenul ei Hossu să-mi ceară 100.000 de euro ca să-mi dea autorizație de construcție. Că am dreptate o dovedesc peste cele 50 de procese câștigate cu primăria Brașov.”, a  acuzat Kehaiyan, contactat de INVESTIGATORIA.

“Am fost și urmărită”

Am vrut să înțelegem și care e tipul de relație pe care o are, în realitate, cu Kehaiyan Garbis-Vincențiu cu viceprimarul Brașovului. Așa ne-a povestit Flavia Boghiu cum a ajuns să fie urmărită și intimidată constant.

Eu cu Kerhaiyan am interacționat o singură dată, a venit o dată în comisia de circulație, deși n-avea dreptul, ne-a luat pe mine și pe viceprimarul Sebastian Rusu că de ce nu vrem să-i dăm, că să avem grijă că nu suntem primii cu care are de-a face. Aceea a fost singura mea interacțiune personală cu el. După care au început presiunile. La un moment dat, când a văzut că primește în continuare răspunsuri negative, a început să schimbe discursul. Și a început să spună că eu și arhitecta șefă suntem mână în mână cu George Scripcaru și îl facem pe Colliban pe la spate. Au început campaniile în publicația locală Argumentul în care se scria foarte agresiv despre mine. De la coțofană la nimfomană s-a ajuns foarte repede. Am fost și urmărită. În primăvară, am primit o poză care mi se făcuse fără știința mea, în timpul meu liber, cu avertismentul: ai grijă că ești urmărită. Mergeam împreună cu un coleg deputat să bem o cafea, asta făceam în ziua aceea, în timpul meu liber. Fotografia aceea n-a fost niciodată publicată.”, își amintește Flavia Boghiu.

În legătură cu acuzațiile pe care le face omul de afaceri la adresa sa, viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, ne-a mărturisit că se aștepta ca acesta să vină cu acuzațiile clasice care l-au făcut celebru, dar spune ele trebuie probate și că nu are nicio emoție legată de asta.

În legătură cu acuzația că ar fi pretins Radu Hossu 100.000 de euro, să o probeze, deși nu mă surprinde că face genul acesta de acuzații, le-a mai făcut și în campania electorală cu Allen Coliban. L-a acuzat că i-a cerut 200.000 de euro, apoi a spus că n-a fost el, a recunoscut că a mințit procurorii, deși nu mă surprinde. Iar legat de Amural și muzeul din catacombe, la momentul respectiv, atribuțiile pe serviciul de administrare patrimoniu, cel care trebuia să gestioneze felul în care cei de la Amural gestionau spațiul respectiv, era viceprimarul Sebastian Rusu. Eu am fost la deschiderea evenimentului, pentru că intra în atribuțiile de coordonare a evenimentelor din primărie. Dar faptul că cei de la Amural trebuiau sau nu să aibă toate formele pentru a ocupa catacombele nu intra în atribuțiile mele.”

Observăm, deci, o istorie extrem de tensionată la nivel local, în care presiunile se manifestă pe toate fronturile și interesele sunt uriașe. Vorbim de proiecte imobiliare mari, despre îngrijorări legate de protecția mediului din zonă și despre mulți bani. De aici și până la amenințarea unei femei e, totuși, un drum destul de lung. Kehaiyan, după cum am văzut, susține acum că nici nu știe exact ce s-a întâmplat la Mogoșoaia, deși e greu de crezut că n-a văzut știrile pe tema asta sau că fotografia trucată a Flaviei Boghiu cu ochiul vânăt nu i-a dat de înțeles că e total greșit să scrii că episodul de la Mogoșoaia ar trebui să se repete și la Brașov. Dar lipsa de asumare nu e un fenomen nou.

E de menționat și faptul că după ce a discutat cu INVESTIGATORIA despre aceste lucruri, Kehaiyan a continuat să scrie pe Facebook despre faptul că nu-și cere scuze pentru comentariul său.

Băi… eu nu-mi cer scuze. Din câte am înțeles, la Mogoșoaia i-au dat ceva cerneală și au dat-o afară… amenințările le-a auzit doar usr-ista, că așa e… ăștia aud voci.”

Orice comentariu suplimentar ar fi de prisos.

Sursă fotografie principală: Facebook

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

8 COMENTARII

  1. N ati inclus in articol situatia blocurilor construite in Tractorul, rămase neintabulate timp de 6 ani! Pe nimeni nu intereseaza faptul ca zeci de oameni au cumparat ap pentru care nu au acte in regula! De ce primaria a dat Autorizațiile , ca apoi sa blocheze dezvoltatorul, astfel incat sa nu se poata face intabularea ? Unde este preocuparea pentru cetatean?( doar de aceea au venit in fruntea orasului! Sa rezolve problemele comunității ! ).Din păcate asistam la un circ perpetuu….o lupta a orgoliilor, situatii nerezolvate, lipsa soluțiilor!!!!!

    • S-au construit fara autorizatie madam. Dupa ce au ridicat primul bloc l-au dat in folosinta apoi in timp ce construiau blocul 2 inca minteau ca le iese autorizatia. Am fost sa contractez un ap . Le-am spus ca iau cu banca si imi trebuie intabularea. Cucoana de la vanzari o mincinoasa perversa la fel ca patronul, pai o da avem intabularea in curand. Cand am intrebat-o ‘Daca nu aveti inca autorizatia cum credeti ca veti face intabularea’ Cand a vazut ca nu stiu cum functioneaza unele lucruri a devenit dezinteresata. Cereau 95% avans si restul la finalizare … Niste escroci.

      • Ce caută blocuri construite fără autorizații? Care sunt atribuțiile Isc-ului? Care sunt atribuțiile primăriei ?De vină sunt instituțiile statului care nu-și fac treaba si le permite acestor dezvoltatori să construiască prost ,greșit și fără autorizații!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare