luni, aprilie 21, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDiscuție Trump - Putin: Care sunt concluziile privind războiul din Ucraina

Discuție Trump – Putin: Care sunt concluziile privind războiul din Ucraina

Donald Trump și Vladimir Putin au purtat, marți, o discuție telefonică de o oră și jumătate, abordând, în special, un eventual armistiţiu în Ucraina. Negocierile dintre SUA și Rusia privind conflictul au exclus Ucraina și țările europene.

Convorbirea a început la ora 10:00, ora Washingtonului (16:00 ora României), potrivit news.ro.

Menționăm că sublinierile textului aparțin Redacției.

Redăm comunicatul Kremlinului

„Liderii au continuat un schimb de opinii detaliat şi sincer cu privire la situaţia legată de Ucraina. Vladimir Putin şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Donald Trump pentru efortul său de a promova obiectivul nobil de a pune capăt ostilităţilor şi pierderilor umane.

Reafirmându-şi angajamentul fundamental faţă de o soluţionare paşnică a conflictului, preşedintele rus a declarat că este gata să colaboreze cu partenerii săi americani în vederea unei examinări aprofundate a posibilelor modalităţi de soluţionare, care ar trebui să fie cuprinzătoare, durabilă şi pe termen lung. Şi, desigur, să ţină cont de necesitatea necondiţionată de a elimina cauzele profunde ale crizei şi de interesele legitime de securitate ale Rusiei.

În contextul iniţiativei preşedintelui Statelor Unite ale Americii de a introduce o încetare a focului de 30 de zile, partea rusă a subliniat o serie de puncte esenţiale privind controlul efectiv asupra unei eventuale încetări a focului de-a lungul întregii linii de contact, necesitatea de a stopa mobilizarea forţată în Ucraina şi reînarmarea forţelor armate ucrainene. De asemenea, au fost remarcate riscurile grave asociate cu lipsa de angajament din partea regimului de la Kiev, care a sabotat şi a încălcat deja în mod repetat acordurile încheiate. A fost atrasă atenţia asupra crimelor teroriste barbare comise de militanţii ucraineni împotriva populaţiei civile din regiunea Kursk.

S-a subliniat că principala condiţie pentru a preveni escaladarea conflictului şi pentru a acţiona în vederea soluţionării acestuia prin mijloace politice şi diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a asistenţei militare străine şi a furnizării de informaţii către Kiev.

În legătură cu apelul recent al lui Donald Trump de a salva vieţile militarilor ucraineni încercuiţi în regiunea Kursk, Vladimir Putin a confirmat că partea rusă este pregătită să se lase ghidată de considerente umanitare şi, în caz de predare, garantează viaţa şi tratamentul demn al soldaţilor AFU (armata ucraineană), în conformitate cu legile ruse şi cu normele de drept internaţional.

În timpul conversaţiei, Donald Trump a înaintat o propunere privind refuzul reciproc al părţilor din conflict de a lovi instalaţiile infrastructurii energetice timp de 30 de zile. Vladimir Putin a reacţionat pozitiv la această iniţiativă şi a dat imediat armatei ruse o comandă corespunzătoare.

De asemenea, preşedintele rus a reacţionat constructiv la ideea lui Donald Trump de a pune în aplicare o iniţiativă bine cunoscută privind siguranţa navigaţiei în Marea Neagră. S-a convenit începerea negocierilor pentru elaborarea ulterioară a detaliilor specifice ale unui astfel de acord.

Vladimir Putin a declarat că la 19 martie părţile rusă şi ucraineană vor face schimb de prizonieri – 175 la 175 de persoane. În plus, 23 de militari ucraineni grav răniţi care se află sub tratament în instituţii medicale ruseşti vor fi predaţi ca gest de bunăvoinţă.

Liderii şi-au reafirmat intenţia de a continua eforturile pentru a ajunge la o soluţionare bilaterală a problemei ucrainene, inclusiv luând în considerare propunerile preşedintelui SUA menţionate mai sus. Grupuri de experţi ruşi şi americani sunt în curs de constituire în acest scop.

Vladimir Putin şi Donald Trump au abordat şi alte chestiuni de pe agenda internaţională, inclusiv situaţia din Orientul Mijlociu şi din regiunea Mării Roşii. Vor fi depuse eforturi comune pentru stabilizarea situaţiei în punctele de criză, stabilirea unei cooperări în domeniul neproliferării nucleare şi al securităţii globale. Acest lucru, la rândul său, va contribui la îmbunătăţirea atmosferei generale a relaţiilor ruso-americane. Un exemplu pozitiv este votul de solidaritate în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la rezoluţia privind conflictul ucrainean.

A fost exprimat un interes reciproc pentru normalizarea relaţiilor bilaterale în lumina responsabilităţii speciale a Rusiei şi a Statelor Unite pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în lume. În acest context, a fost luată în considerare o gamă largă de domenii în care ţările noastre ar putea stabili o cooperare. Au fost discutate o serie de idei, care merg în direcţia dezvoltării în viitor a unei cooperări reciproc avantajoase în sectorul economiei şi energiei.

Donald Trump a susţinut ideea lui Vladimir Putin de a organiza meciuri de hochei în Statele Unite şi Rusia între jucători ruşi şi americani care joacă în NHL şi KHL.

Preşedinţii au convenit să rămână în contact cu privire la toate chestiunile abordate”.

Redăm declarația Casei Albe:

„Astăzi, preşedintele Trump şi preşedintele Putin au vorbit despre nevoia de pace şi încetare a focului în războiul din Ucraina. Ambii lideri au fost de acord că acest conflict trebuie să se încheie cu o pace durabilă. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale dintre Statele Unite şi Rusia.

Sângele şi preţul pe care atât Ucraina, cât şi Rusia le-au plătit în acest război ar fi mai bine cheltuite pentru nevoile poporului lor.

Acest conflict nu ar fi trebuit să înceapă niciodată şi ar fi trebuit să fie încheiat cu mult timp în urmă prin eforturi de pace sincere şi de bună-credinţă.

Liderii au convenit că mişcarea către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei şi al infrastructurii, precum şi cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului pe mare în Marea Neagră, încetarea completă a focului şi pacea permanentă. Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.

Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca despre o regiune cu potenţial de cooperare pentru prevenirea conflictelor viitoare. Aceştia au discutat în continuare despre necesitatea de a stopa proliferarea armelor strategice şi se vor angaja alături de alte părţi pentru a asigura o aplicare cât mai largă. Cei doi lideri au împărtăşit opinia conform căreia Iranul nu ar trebui să fie niciodată în poziţia de a distruge Israelul.

Cei doi lideri au convenit că un viitor cu o relaţie bilaterală îmbunătăţită între Statele Unite şi Rusia are avantaje uriaşe. Aceasta include acorduri economice uriaşe şi stabilitate geopolitică atunci când se va fi obţinut pacea”.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare