marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSpitalele românești, un pericol mai mare decât virușii: 10 oameni au ars...

Spitalele românești, un pericol mai mare decât virușii: 10 oameni au ars la secția de terapie intensivă a spitalului din Piatra Neamț

O nouă tragedie zguduie România, după Giulești și Colectiv. La Spitalul Județean din Piatra Neamț au ars 10 oameni în secția de terapie intensivă. Situația este în derulare, iar numărul victimelor ar putea crește în următoarele ore. Cauza nu este încă foarte clară, însă prezumția este aceea că instalațiile de oxigen ar fi cedat și ar fi produs deflagrația. Nu s-a putut face, însă, nimic pentru salvarea pacienților din secție, iar unul dintre medicii aflați acolo are arsuri pe aproximativ 80% din suprafața corpului. Potrivit celor la ISU Neamț, planul roșu a fost activat.

O celulă de criză a fost activată la Ministerul Sănătății cu puțin timp în urmă, iar un echipaj cu o autospecială de transport victime a plecat de la Iași, pentru a prelua pacienții afectați de incendiu.

Mariana Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, vizibil afectată, a confirmat faptul că în urma deflagrației au decedat șapte persoane. Ulterior, au fost confirmate 10 decese. Incendiul a fost stins, însă fumul negru încă poate fi văzut ieșind prin ferestrele unității spitalicești.

Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al spitalului, unde erau internați 17 bolnavi, din care 8 erau conectați la aparatele de ventilație.

Spitalul Județean din Piatra Neamț este, încă de la începutul pandemiei, spital suport COVID. Acolo s-au tot întâmplat numeroase schimbări la nivelul conducerii, iar cel mai mare scandal legat de conducerea unității spitalicești a fost numirea, în vara acestui an, a lui Marius Ghineț în funcția de manager. Acesta era proprietarul unei firme de pompe funebre, fiind numit șef la spitalul din Piatra Neamț pe 15 mai de către ministrul Sănătății.

De la debutul pandemiei, spitalul din Piatra Neamț a schimbat opt manageri.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, spune într-o postare pe Facebook, că e imperios necesar ca Ministerul Sănătății să se asigure că instalațiile de oxigen din spitale sunt verificate.

„Îngrozitor. 7 bolnavi de coronavirus, intubați la Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, au decedat în urma unui incendiu. Încă unul este în stare foarte gravă, iar medicul de gardă la ATI care a încercat să îi ajute se pare că a suferit de asemenea arsuri pe 80% din suprafața corpului. Nu știm care este cauza, dar o cauză probabil este legată de instalațiile de oxigen. De starea instalației și de operarea ei. Răniții ar trebui transferați urgent într-un centru care îi poate ajuta. Posibil să fie nevoie de transfer în străinatate – lucru complicat în vremurile covid. Ministerul Sănătății ar trebui să se mobilizeze. Chiar dacă va dura până vom afla cauzele exacte ale incendiului de la Piatra Neamt, Ministerul Sănătatii ar trebui să se asigure că instalațiile de oxigen din spitalele sunt verificate iar procedurile sunt clare și complete. Asta ar trebui făcut urgent.”, susține fostul ministru al Sănătății.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare