vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAmbasada SUA a premiat Campionii Anticorupție ai României

Ambasada SUA a premiat Campionii Anticorupție ai României

Pe data de 9 decembrie, Ambasada Statelor Unite în România recunoaște eforturile celor care au stimulat lupta anticorupție și își exprimă public admirația față de munca acestora. În acest an, printre premianți se numără și doi jurnaliști, fapt ce atestă că în România, lupta împotriva corupției este purtată nu doar de angajații sistemului de justiție, ci și de presă. Potrivit anunțului Ambasadei, anul acesta Campionii Anticorupției Românești sunt procurorul DNA, Adrian-George Matei, și jurnaliștii Emilia Șercan și Mihai Munteanu.

Eforturile celor trei au fost remarcate și premiate, pentru că ele i-au predispus pe cei în cauză la diverse șicane în plan personal și la greutăți de ordin profesional. Potrivit Ambasadei SUA, „Fiecare este un exemplu excelent care ilustrează diferența pe care o poate face un om în eforturile noastre de a trage la răspundere persoanele care se fac vinovate de acte de corupție”.

Adrian-George Matei este procurorul șef adjunct al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. El este cel care a obținut condamnarea fostului președinte al Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea, finalizat cu trimiterea la închisoare a lui Dragnea în luna mai 2019. El a fost și cel care a coordonat punerea sub acuzare a lui Dan Adamescu, mogul media care a dus o asiduă campanie de denigrare împotriva procurorului Matei.

Emilia Șercan este una dintre cele mai apreciate jurnaliste din România, care a publicat o serie de articole de investigație, dezvăluind plagiatul din mai multe lucrări de doctorat, susținute la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. În rapoartele sale din presă, a făcut dezvăluiri despre 20 de funcționari publici de rang înalt, inclusiv membri ai Cabinetului, care au obținut diplomele de doctorat, în baza unor teze plagiate.

Emilia Șercan a scris pe pagina sa de Facebook că este onorată de recunoașterea Ambasadei SUA în România și a remarcat că pe lista premianților se află jurnaliști, lucru care indică importanța presei în lupta anti-corupție.

O remarcă specială: pe această listă se află doi jurnaliști, fapt care arată cât de importantă este contribuția presei în susținerea standardelor democratice, a statului de drept și a luptei împotriva corupției în România. Desigur, a unei părți a presei.„, a scris Emilia Șercan.

Nu în ultimul rând, Mihai Munteanu, jurbalist și co-fondator Rise Project a primit recunoașterea muncii sale în domeniul luptei anti-corupție. Ambasada SUA vorbește despre numeroasele lui investigații care au demonstrat cazuri de luare și dare de mită, spălare de bani, corupție politică, crimă organizată și trafic de persoane. În plus, Munteanu a fost editorul unei serii de rapoarte ale RISE Project, printre care și #TeleormanLeaks, legate de infracțiunile comise de Liviu Dragnea în județul Teleorman.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare