vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiDrumul lui Costel Alexe de la vipere imaginare la tablă cu titlu...

Drumul lui Costel Alexe de la vipere imaginare la tablă cu titlu de șpagă

Ascensiunea fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, n-a fost una timidă. De la statutul banal de consilier juridic la Oficiul de Cadastru Iași până la cel de ministru și președinte de Consiliu județean n-a fost nevoie de nici măcar un deceniu. Acum, Alexe este vizat de procurorii anticorupție într-un dosar legat de primirea unor foloase necuvenite. Dar personajul are și un trecut foarte controversat, condimentat cu proiecte pe bani mulți și rezultate zero.

Costel Alexe a terminat facultatea de Drept la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și are o diplomă în geografie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Cariera lui a început fulminant printr-o activitate de operator sondaje de opinie, efectuând sondaje și cercetări de piață în cadrul mai multor institute de sondare a opiniei publice. Practic, era individul care te oprește pe stradă ca să te întrebe ce tipuri de ciocolată preferi să cumperi cel mai des de la supermarket sau pe cine intenționezi să votezi la alegerile următoare.

În timp, însă, cu ajutorul politicii, Alexe a început să crească. Și la nivel de statut social, și din punct de vedere financiar.

 

Declarațía de avere a lui Costel Alexe din anul 2020

Costel Alexe deține astăzi un număr de 3 terenuri extravilane și unul intravilan, precum și trei apartamente în Iași, două pe numele lui și unul pe numele soției, toate dobândite prin proces de vânzare-cumpărare. De altfel, Raluca Alexe deține și compania CORPOREX, unde câștigă, în acte, un salariu anual de 13.644 lei.

 

În anul 2011 a fost înființată Asociaţia „Help People and Nature“de către Costel și Raluca Alexe. N-au trecut multe săptămâni de la înființare, că a și urmat un prim proiect, intitulat „Dezvoltarea managementului în Siturile Natura 2000: Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti – judeţul Iaşi“. Era ca și cum asociația s-ar fi înființat strict cu acest obiectiv: de a depune proiectul acesta și de a accesa finanțare nerambursabilă, în valoare de 1,65 milioane de lei.

Ce trebuia să facă asociația de acest bani? Ei bine, să realizeze campanii de informare și conștientizare, care să ducă în cele din urmă la implicarea comunităților locale din zona siturilor și ariilor naturale protejate, în scopul conservării lor.

O altă componentă a proiectului era, însă, protejarea unor specii pe cale de dispariție. Una dintre aceste specii era vipera de stepă moldavică. Problema a fost, însă, că în siturile cuprinse în proiectul familiei Alexe nu au fost găsită respectiva specie de viperă. Iar Raluca Alexe declara la momentul acela că „faptul că noi nu am reuşit să le găsim nu înseamnă că ele nu sunt acolo!“

Și nu este singura situație de acest gen. În Vrancea, Alexe ar fi derulat un proiect identic pentru protejarea viperei berus din Cheile Tișitei-Parcul Național Putna. Potrivit surselor noastre, Alexe a făcut recensământul speciilor rare din zonele protejate ale României, iar în Vrancea a numărat vipera din Cheile Tișitei și o specie de gândac din Stațiunea montană Soveja pe bani europeni.

Acum, procurorii DNA îl acuză pe Alexe de faptul că ar fi cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Cele 22 de tone de tablă, în valoare de aproximativ 103.000 lei ar fi fost primite în lunile aprilie și iulie a anului precedent la punctul de lucru al firmei deținute de Raluca Alexe.

În cursul zilei de 5 ianuarie 2021, Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiției, Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare.

 

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare