vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneStatul va avea acces la conturile bancare ale populației

Statul va avea acces la conturile bancare ale populației

Conturile bancare ale populației vor deveni accesibile autorităților fiscale ale statului român. Noua situație este o consecință a transpunerii în legislația românească a unei directive europene vizând combaterea și prevenirea spălării banilor. Interesant este, însă, că statul nu va verifica doar suspecții de infracțiuni în domeniul spălării banilor și terorismului, ci și persoanele obișnuite și firmele private.

Modificarea legislativă care permite accesul statului la conturile bancare ale populației are la bază modificarea legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare.

Și este vorba, în principal, despre modificarea articolului 61 al Legii, care se referă la obligațiile instituțiilor de credit, instituțiilor de plată și instituțiilor emitente de monedă electronică de a furniza informații.

Instituțiile de credit, instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică au obligația ca, la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi.

Economiștii spun că accesul ANAF la conturile bancare ale persoanelor obișnuite este o noutate absolută, însă susțin că persoanele care, de exemplu, doar își încasează salariul pe card nu au motive să fie îngrijorate.

Ordonanța 111 din 2020 dă astfel prerogative sporite statului și crește gradul de intruziune în viața cetățenilor săi, sub pretextul aplicării unor măsuri pentru combaterea spălării banilor și a terorismului. De altfel, creșterea nivelului de intruziune al statului în viața particulară a cetățenilor săi s-a tot manifestat pe parcursul anului trecut, iar situația generează un sentiment de nemulțumire în rândul mai multor persoane.

„Din punctul de vedere al cetățeanului de rând nu se întâmplă absolut nimic! Doar că acele informații pe care le știam doar eu și familia mea, acum le știe “tot ANAF-ul”, adică le știe o instituție a statului, pentru că se face un registru special. Practic, o instituție a statului cunoaște datele noastre personale, dar numai în situație de evaziune fiscală sau inspecție fiscală, ci cu orice ocazie”, a declarat economistul Adrian Bența, în cadrul unei intervenții la Digi 24.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare