Curtea Constituțională a României a fost sesizată de PSD cu privire la modul în care a fost revocat Avocatul Poporului, Renate Weber. Decizia a venit destul de repede, iar judecătorii Curții susțin cauza Renatei Weber, care a și dat în judecată Parlamentul României după revocarea ei.
După cum ne amintim, în această lună și Comisia de la Veneția a transmis președinților celor două camere ale Parlamentului o scrisoare semnată de președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, prin care se solicită elementele juridice care au stat la baza acestei „decizii grele”.
Pe data de 16 iunie, comisiile juridice ale celor două camere reunite ale Parlamentului au decis revocarea din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Renate Weber este acuzată că ar fi acționat în afara competențelor sale legale, lucru care a determinat instituția să funcționeze în afara legii, dar și că s-a comportat, în timpul mandatului său, nu ca un avocat al poporului, ci ca un avocat al PSD.
Weber nu ar fi transmis Parlamentului și Guvernului raportul și recomandările privind crimele de la Caracal și nu și-a îndeplinit obligațiile în domeniul protecției drepturilor copilului. O altă problemă semnalată public de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a fost atitudinea Renatei Weber în timpul pandemiei.
Decizia Curții Constituționale nu este încă motivată public, însă subiectul este unul destul de controversat, existând multe voci care susțin, în mod pertinent, că modul în care s-a făcut revocarea nu a fost unul în acord cu prevederile constituționale. Mai mult, Renate Weber nu pleacă în liniște din funcție, lucru demonstrat și de intenția ei de a acționa în instanță Parlamentul României.