vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSoarta stejarului istoric din Bacău, la mâna Direcției Județene de Cultură

Soarta stejarului istoric din Bacău, la mâna Direcției Județene de Cultură

Un stejar istoric din Bacău, asociat cu vizita lui Alexandru Ioan Cuza din anul 1859 se află acum în pericol de a fi tăiat pentru a face loc unui proiect imobiliar privat, aprobat în Comisia Tehnică de Amenajare Bacău. Primarul orașului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, susține că a trimis la începutul lunii iunie o solicitare către Comisia Județeană de Cultură pentru clasificarea acestui stejar drept monument istoric.

Pentru salvarea acestui stejar monumental din orașul Bacău s-au făcut în ultimele zile demersuri substanțiale, susținute de asociații de mediu, precum Agent Green. Printre acestea se numără și o petiție publică prin care locuitorii orașului Bacău cer salvarea de la tăiere a acestui arbore, pus acum în pericol de un proiect imobiliar local.

Acuzate că nu au făcut nimic pentru salvarea acestui copac, autoritățile au decis să reacționeze. Primarul orașului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, a anunțat în acest sens că a solicitat încă de la începutul lunii iunie Comisiei Județene de Cultură să clasifice acest stejar drept monument al naturii și astfel să fie protejat, indiferent de proiectele imobiliare care pot apărea în zonă.

Acesta susține că încă de anul trecut face eforturi pentru conservarea patrimoniului natural local și a solicitat Academiei Române să clasifice o serie de stejari din oraș drept monumente ale naturii.

Primul pas a fost o inventariere a tuturor arborilor din oraș care au valențe pentru a fi protejați tinand cont de istoricul lor remarcabil, sau de apartenența la o specie deosebită. După finalizarea acestui inventar, la finalul lunii martie, l-am transmis către Direcția Judeteana pentru Cultura care a confirmat o serie de arbori care ar putea beneficia de un regim protejat. Așadar, la începutul lunii am transmis către Direcția Județeană pentru Cultură o cerere oficială pentru clasarea stejarului de pe str. Cuza Vodă nr. 11, parte a ansamblului „Stejarii lui Cuza”, ca monument istoric. Acest demers este unul în premieră la nivel local.„, arată primarul orașului Bacău.

Așa cum am arătat și în articolele precedente pe această temă, arborele este amplasat pe un teren proprietate publică a municipiului Bacău și îndeplinește cel puțin două dintre criteriile din lista ICAS de identificare a arborilor monument: este parte dintr-un ansamblu de patru stejari istorici, asociați cu vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Bacău, în 1859, marcat cu o placă comunitară intitulată “Stejarii lui Cuza” și are un diametru de peste 140 cm, măsurat la 130 cm înălțime.

În acest moment, soarta unuia dintre „stejarii lui Cuza” depinde exclusiv de decizia pe care o va lua Direcția Județeană pentru Cultură Bacău. Astfel, dacă specialiștii direcției vor decide că arborele poate fi desemnat monument al naturii, el se va bucura de protecție și nu va mai fi expus niciunui pericol determinat de intervenția omului.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare