Fostul trezorier al PSD, condamnat la închisoare pentru că și-a cumpărat casă din subvențiile partidului

Fostul trezorier al PSD, condamnat la închisoare pentru că și-a cumpărat casă din subvențiile partidului

Fostul deputat și trezorier al PSD a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Procurorii DNA au descoperit că acesta și-ar fi cumpărat o vilă cu subvențiile partidului.

Mircea Drăghici este unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, acesta având o carieră puternică pe vremea aceea, însă în anul 2020, după apariția dosarului penal care îi viza, acesta s-a retras din PSD și din lumina reflectoarelor.

În vara anului 2019, Drăghici era trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracțiunea de delapidare. Acesta era acuzat de faptul că ar fi utilizat subvențiile PSD, care erau bani publici, pentru a-și achiziționa o vilă. Instanța îi impută acum lui Drăghici și suma de 19.000 euro.

Procurorii arată în rechizitoriul aferent dosarului că Mircea Drăghici, în calitate de trezorier al PSD, a folosit suma de 380.000 de euro din subvențiile acordate partidului de AEP pentru a-și cumpăra o casă în zona Pipera. Cu ajutorul banilor de la partid, fostul trezorier a reușit să acopere peste trei sferturi din valoarea imobilului, iar ulterior, plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).”, arată procurorii.

Drăghici a fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Cele două pedepse au fost contopite, astfel că Mircea Drăghici urmează va executa 4 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse.

Decizia instanței este definitivă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.