vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAlimente expirate sau ținute în soare, vândute în zona Transfăgărășan-Bâlea Lac

Alimente expirate sau ținute în soare, vândute în zona Transfăgărășan-Bâlea Lac

Mai multe controale ale ANPC în zona Transfăgărășan-Bâlea Lac au scos la iveală riscuri majore pentru sănătatea consumatorilor. Produse alimentare, cântărind peste o jumătate de tonă, au fost retrase din circuitul consumului uman, iar comercianții care le vindeau pe marginea drumului au fost sancționați.

Există o practică a vânzării de produse alimentare pe marginea drumului, cu precădere în zonele montane. Comercianți de toate felurile scot la vânzare vânat, brânzeturi, salamuri și alte preparate specifice, fără a ține întotdeauna cont de condițiile în care acestea trebuie depozitate și conservate, mai ales în timpul sezonului cald.

Mai multe controale ale ANPC au avut loc în zona Transfăgărășan-Bâlea Lac pe data de 13 iulie, iar inspectorii au descoperit nereguli numeroase, dar și extrem de grave, unele dintre produse fiind susceptibile de a pune realmente în pericol sănătatea turiștilor.

Control ANPC; sursă foto: ANPC

Potrivit unui comunicat al ANPC pe această temă, comisarii ANPC au aplicat într-o singură zi 9 amenzi contravenționale, în valoare de 49.000 lei și 2 avertismente, oprind definitiv de la comercializare și retrăgând din circuitul consumului uman peste jumătate de tonă de produse alimentare, în valoare de aproximativ 21.000 de lei, mai mulți operatori economici aflându-se, în continuare, în verificări.

Printre abaterile constatate se numără comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite, utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate, nerespectarea condițiilor de depozitare precizate de producător pe eticheta produselor alimentare (temperatură neconformă, depozitare direct pe paviment sau în locuri neautorizate), precum și expunerea la vânzare a produselor alimentare la temperaturi de peste 30 O C, fapt care aduce produsele în cauză într-o stare total improprie consumului.

Sursă: ANPC

Mai mult, inspectorii au remarcat expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichete sau cu etichete care nu prezentau elemente de identificare ale producătorului, importatorului sau termene de valabilitate, cu informări deficitare față de consumator (absența sursei de proveniență a produsului, a denumirii, prețului acestuia etc.), dar și prepararea unor produse alimentare în condiții improprii. Vânatul e, de multe ori, expus la vânzare fără documente de proveniență.

ANPC anunță că aceste verificări vor continua și în zilele următoare în zonele turistice ale țării, tocmai pentru a proteja turiștii de eventuale pericole la adresa sănătății lor și a celor dragi, pentru că, de multe ori, consumul de alimente de proveniență animală ținute în condiții improprii pot determina toxiinfecții extrem de periculoase.

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare