marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialJudecători și procurori acuză nelegalități în desfășurarea activității CSM: "Majoritatea a refuzat...

Judecători și procurori acuză nelegalități în desfășurarea activității CSM: „Majoritatea a refuzat să aplice legea”

Tensiuni în CSM, după ce judecătorii Andreea Chiș, Mihai Bălan, Evelina Oprina, Gabriela Baltag și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac și Cristian Ban au refuzat să participe la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia acuză lipsa de legalitate în desfășurarea ședințelor.

Magistrații menționați nu au participat nici la ședința Secției de judecători. Ședința Plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar ședința Secției de judecători a avut loc cu participarea Ministrului Justiției, care a asigurat cvorumul.

Sunt acuzații foarte grave la mijloc, pentru că judecătorii membri ai consiliului refuză să aleagă un președinte dintre cei care au capacitatea legală de a ocupa această poziție, cu intenția de a păstra o situație de putere dobândită de o majoritate la un moment dat. Fenomenul este unic în istoria CSM și va avea efecte pe termen lung, pentru că participarea la o ședință condusă de un președinte nelegitim lovește de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiții.

Intenția din subtext ar fi aceea că s-ar dori numirea judecătorului Marian Budă, președintele Secției a II-a Civile de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), fără alegeri, ceea ce e ilegal și inacceptabil. Mai mult, există texte de lege care spun că interimatul este nelegal. Singura formă în care ședințele ar fi putut fi legale era aceea ca vicepreședintele CSM să conducă ședința Plenului, lucru care a fost refuzat de majoritate.

Am discutat subiectul cu judecătoarea Andreea Chiș, ea fiind unul dintre magistrații care a refuzat să participe la aceste două ședințe organizate în afara legii.

Nu putem participa la o ședință ale cărei hotărâri sunt sub semnul nelegalității și gestul nostru nu este decât un mesaj pentru aducerea activității Consiliului la legalitate și normalitate. E peste lege ce se întâmplă: vrei neapărat să aduci un interimar de la Înalta Curte, refuzi să organizezi alegeri. Nu ai voie să faci un plen fără să îl pregătești într-o comisie. Și ce este cel mai important: dacă tu spui că e posibil interimatul, prin prelungirea mandatului președintelui peste limitele constituționale, atunci mâine o să poată spune că e posibilă și prelungirea mandatului nostru, ca membri, că e același text din Constituție.” – a spus judecătorul pentru INVESTIGATORIA.

Mai mult, Andreea Chiș spune că e prima dată în istoria CSM când o situație de felul acesta se întâmplă.

Practic, legiuitorul nici nu concepe ca noi să nu putem alege un președinte dintre judecători și procurori, că noi nu suntem Parlamentul cu partide și ideologii. Adică nici măcar n-a conceput o astfel de situație. Legiuitorul s-a gândit la situații în care îți pleacă președintele mai repede, se pensionează, moare. Nimeni nu s-a gândit că ar putea niște judecători și procurori să refuze să aleagă pe unul dintre ei. Exclus, nu s-a întâmplat niciodată! Nu există așa ceva, să nu poți alege un președinte dintre judecători și procurori aleși de colegii noștri, avem același statut și Constituția obligă membrii CSM să aleagă un președinte dintre candidați. Nu există posibilitatea unui interimar.” – a mai precizat Andreea Chiș în exclusivitate pentru publicația noastră.

Ca atare, majoritatea din Secția de judecători a actualului CSM nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de Constituție și de lege, aceea de a alege un președinte dintre cei ce pot fi aleși, iar Plenul a eludat legea, denumind interimat ceea ce nu putea fi reînnoit, conform Constituției, situându-se, așadar, în afara limitelor legii și a Constituției, care prevede că președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre membrii aleși de judecători și procurori.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare