marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiROMÂNIA ABERANTĂ: Construcția centurii Sighișoarei, câștigată de asocierea "Teldrum de Olt" cu...

ROMÂNIA ABERANTĂ: Construcția centurii Sighișoarei, câștigată de asocierea „Teldrum de Olt” cu o firmă de curățenie

A fost nevoie de timp pentru ca lucrarea de construire a centurii ocolitoare a Sighișoarei să fie atribuită cuiva. Dar, în sfârșit, a câștigat cine trebuie: o firmă a fraților Ciocan din Caracal, cunoscută în mediile de specialitate drept „Teldrum de Olt”, în asociere cu o firmă al cărei obiect de activitate e curățenia clădirilor.

Celor două li s-au alăturat ILCI Insaar Sanayi VE Ticaret A.Ș. și SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL, valoarea ofertei depuse ridicându-se la 257.772.291,56 lei, fără TVA.

Asocierea Clean Prest Activ și T Dancor Romconstruct este extrem de interesantă. În primul rând, cele două firme sunt înregistrate la aceeași adresă din București, pe strada Nicolae Teclu.

Clean Prest Activ este o societate comercială cu răspundere limitată, al cărei obiect de activitate este curățenia clădirilor.

Greu de înțeles, așadar, cum poate ea să contribuie efectiv la construirea de drumuri. Probabil asta se va întâmpla cu sprijinul firmei cu care împarte sediul, cunoscută drept  „TelDrum de Olt”.

T Dancor Construct este botezată după numele lui Dan și Cornel (așa cum au fost botezați frații Ciocan din Olt). Prieteni buni cu Paul Stănescu, frații Ciocan controlează de ani întregi zona Caracalului. Dan Ciocan a fost președintele al PSD Caracal  și deputat până în anul 2020. În toată legislatura 2016-2020 a avut o singură declarație scrisă și 3 moțiuni.

El a rămas, totuși, cunoscut în mediul public de la noi, după ce a fost exclus de Marcel Ciolacu din PSD în anul 2020, pentru că a lipsit de la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Dan Ciocan s-a reorientat repede și în 2021 devenea președintele PMP Olt.

Cornel Ciocan, fratele care s-a ocupat de afacerile familiei, este personajul din spatele T Dancor Romconstruct, acum fericitul câștigător al licitației pentru construirea variantei ocolitoare a Sighișoarei. N-a fost, însă, mereu fericit. În 2015, Cornel Ciocan a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală de aproape 6 milioane de lei.

Compania are în spate o istorie întreagă a contractelor cu statul. În 2019, valoarea totală a lucrărilor publice primite de T Dancor Romconstruct SRL se ridica la 77,4 milioane de euro, multe dintre ele fiind atribuiri prin proceduri simplificate.

Revenind la lucrarea nou câștigată, menționăm că durata de execuție a centurii Sighișoarei este de 38 luni (14 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție), iar perioada de garanție oferită de antreprenor este de 60 de luni. Pentru această lucrare DRDP Brașov a primit în total 8 oferte. Drumul ce urmează a fi construit va avea o lungime de 13,057 km și va avea câte o bandă pe sens. Traseul ocolitoarei se desprinde din DN13 la km 108+600 (kilometraj pe DN 13) în partea de est a municipiului, în apropierea localității Albești, după care se îndreaptă către nord-est revenind în DN 13 la km 123+120 (kilometraj pe DN 13) în apropierea localității Hetiur.

Ca atare, vorbim despre o sarcină destul de complicată, pe care, însă, suntem siguri că o va putea rezolva cu brio compania de curățenie în parteneriat cu firma care a produs ani la rând bani pentru PSD-ul din Caracal. Nu de alta, dar atunci când licitațiile pentru lucrări publice sunt câștigate de cine trebuie, nu poți decât să fii sigur că succesul e garantat. Și există o întreagă istorie a succesului de acest fel în România.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare