marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiEXCLUSIV În vremuri grele, iei de peste tot: Directorul adjunct al Oficiului...

EXCLUSIV În vremuri grele, iei de peste tot: Directorul adjunct al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor s-a angajat consilier la Primăria Sectorului 5 și conduce mașina celor de la Amenajări Edilitare SA

Mario de Mezzo este un liberal destul de vizibil pe micile ecrane, fiind mereu pregătit să aibă puncte de vedere pe subiecte dintre cele mai variate. Vizibilitatea aceasta, pe care PNL a interpretat-o în cheie pozitivă, i-a adus politicianului din Slatina funcții importante, precum cea din prezent, de director adjunct al ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor). Dar se pare că lui Mario de Mezzo nu-i este suficient salariul de 106339 lei pe an (adică aproape 9000 de lei pe lună), așa că și-a mai luat un job secundar la Primăria Sectorului 5, de unde mai încasează 6.579 de lei plus un spor de condiții de muncă în valoare de 890 de lei. În plus, conduce mașina de la Amenajări Edilitare și Salubrizare SA, un operator de servicii publice.

Dacă aruncăm o privire asupra organigramei ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) vom constata că Mario de Mezzo ocupă în prezent funcția de Director General Adjunct al instituției.

În vara anului 2020, politicianul liberal era numit de Ludovic Orban director al ORDA, însă numirea a fost considerată una controversată. De ce? Păi se pare că liberalul din Slatina, care încercase o candidatură la primăria orașului, a fost contestat chiar de colegii săi, pentru că în trecut ar fi ocupat o funcție de consilier pentru primarul PSD Gheorghe Păunescu și ar fi ocupat funcția de director de comunicare al companiei Holzindustrie Schweighofer.

Apoi, după niște fricțiuni în partid, generate cel mai probabil de Raluca Turcan, care a vrut să-și impună un apropiat în fruntea instituției, De Mezzo a pierdut funcția de director al ORDA, dar pe 7 aprilie 2021, printr-o hotărâre a Guvernului României, liberalul revine în ORDA, pe o funcție secundară, cea de director general adjunct.

Ne-am uitat, de curiozitate, pe declarația de avere a liberalului și am constatat că funcția deținută în prezent îi aduce un venit anual de 106.339 pe an, acesta fiind, de altfel, și singura sursă de venit a sa.

Pentru a ne face o idee de ansamblu, precizăm că Mario de Mezzo deține un apartament în București și două autoturisme, cumpărate în 2006 și 2009.

Toate bune și frumoase până când, probabil, Mario de Mezzo a constatat că nu i-ar strica în timpurile astea dificile și un al doilea job. Așa că, potrivit unei dispoziții din data de 7 septembrie 2022, semnate de primarul interimar al Sectorului 5, Constantin Ion Melnic, liberalul devine consilier la cabinetul viceprimarului Sectorului 5, Oleg Burlacu. Cu noul job, de Mezzo reușește să-și completeze veniturile lunare cu 6.579 de lei pe lună, la care se adaugă și un spor pentru condiții de muncă, în valoare de 890 de lei.

Deși deține două autoturisme personale, marca Peugeot, trebuie să recunoaștem că astea nu sunt vremuri ca să plătești deplasările din buzunar. Așa că Mario de Mezzo parchează în curtea Oficiului pentru Drepturile de Autor o mașină roșie ca focul, marca Dacia. Inițial am presupus că liberalul a uitat să treacă și acest autoturism în declarația de avere.

Dar ne-am uitat pe balanța de cheltuieli a operatorului de servicii de utilitate publică Amenajări Editare și Salubrizare SA și am remarcat, cu stupoare, că mașina cu numărul de înmatriculare condusă de Mario de Mezzo și parcată la ORDA aparține, de fapt, celor de la AES, care și plătește pentru RCA.

Nu știm dacă și pentru combustibil. De aceea, l-am contactat pe directorul Amenajări Edilitare și Salubritate SA, Marian Preda, pentru a ne explica cum se explică utilizarea autoturismului respectiv de către directorul adjunct al ORDA și, mai ales, cine plătește combustibilul.

“Poate o fi avut la un moment dat nevoie de ea, o fi avut ceva de sus, nu știu ce să vă zic, habar nu am, dar nu cred că o conduce în mod constant. O să mă interesez la garaj și vă spun, dar mi-ar fi greu să cred că o folosește fără să știu eu”

Marian Preda, director Amenajări Edilitare și Salubritate SA

Ca să lămurim situația cu totul, am luat decizia de a-l contactat chiar pe Mario De Mezzo, singurul care poate explica situația aceasta. Foarte deschis, liberalul a vorbit  foarte relaxat pe marginea subiectului, confirmând în integralitate toate aspectele sesizate de noi în cursul documentării.

“Activitatea în primărie este exact aceea pe care un consilier personal o are, adică îl ajut pe Oleg în baza experienței pe care o am în coordonarea instituțiilor pe care le are, la rândul lui, delegate de la primar și la ORDA îmi respect atribuțiile de director adjunct, în baza obiectivelor setate.”

L-am întrebat pe Mario de Mezzo cum face să împace cele două job-uri, din punctul de vedere al timpului.

Nu știu să vă spun exact cât timp petrec în fiecare zi la cele două job-uri, fluctuează. În contextul în care avem și muncă online, adică poate fi făcută de la distanță, ce pot să vă spun e că petrec cu siguranță între 14 și 16 ore pe zi muncind. Adică ziua mi se termină pe la 21 și începe de la 7 dimineața.”

Mario de Mezzo

În legătură cu autoturismul Dacia pe care îl conduce, Mario de Mezzo ne-a explicat foarte senin că folosește mașina, dar doar în interes profesional și că nu știe încă cine plătește pentru combustibil.

Îl folosesc în interesul primăriei, atunci când trebuie să merg, de exemplu, pentru că această companie este în subordinea viceprimarului, iar eu sunt implicat în partea de coordonare a ei și îl folosesc în momentele în care trebuie să merg în diferite locuri în interesul primăriei. Aspectele administrative nu le cunosc atât de bine, este a treia mea săptămână, apreciez rapiditatea cu care v-ați mișcat, vă felicit, este a treia mea săptămână la serviciu, încă deslușesc aspectele astea administrative ale administrației publice locale.

Sursă foto principal: FB (Mario de Mezzo)

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

3 COMENTARII

  1. coruptia a ajuns la un nivel atat de mare cum nu a mai fost niciodata in istoria Romaniei.Asta se datoreaza presedintelui si PM,unde in lume se emeit facturi in consumul de energie energie electrica si gaze,fara acoperire ca acum in Romania.Atat Presedinmtele si PM tac,o tacere suspecta,oare cat primesc ei din acest furt la drumul mare???dar DNA ce face,il spala pa Portocala si fac scut in jurul Pesedintelui si PM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare