miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePlagiatul lui Bode. Emilia Șercan: "Nimic nu împiedică UBB să se adreseze...

Plagiatul lui Bode. Emilia Șercan: „Nimic nu împiedică UBB să se adreseze ea însăși instanței pentru a cere anularea titlului de doctor!”

După hotărârea de astăzi a Comisiei Etice a Universității Babeș-Bolyai care a confirmat că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat în teza de doctorat, jurnalista care i-a demascat impostura, Emilia Șercan, a precizat pentru B1TV că forul care a dat verdictul se poate adresa instanței pentru a cere anularea titlului de doctor cu pricina.

„E o confirmare a analizei pe care eu am făcut-o publică în noiembrie 2022. UBB arată că analiza mea a fost una corectă, că ceea ce eu am indicat ca fiind conținut plagiat, într-adevăr e conținut plagiat. E adevărat că universitatea se ferește să spună un procent. Orice procent, că este 3% sau 20% e grav. Lucrările de doctorat sunt produse de cercetare științifică, trebuie să fie originale, iar atunci orice cantitate de conținut plagiat e problematică”, a spus jurnalista pentru B1TV.

CITIȚI ȘI: Comisia de Etică a UBB s-a pronunțat cu privire la teza lui Lucian Bode: „Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”

Emilia Șercan a amintit totodată decizia pe care CCR a dat-o în 2022 în favoarea plagiatorilor, ea explicând în acest sens că resorturile procedurale care să ducă la anularea titlului de doctor în cazul lui Lucian Bode sunt acum limitate, iar mingea e practic în terenul UBB.

„Soluțiile există, dar sunt limitate. Să nu uităm efortul constant al clasei politice din România. E un efort susținut în ultimii 6-7 ani de zile, 10 ani dacă luăm în calcul și momentul zero al luptei împotriva integrității academice pornite de fostul premier Victor Ponta. Acest efort s-a materializat anul trecut printr-o decizie a CCR care a paralizat practic orice soluție de analizare a unei teze de doctorat din partea CNATDCU și de retragere a titlului de doctor, așa cum prevedea legea Educației. CCR a spus că e neconstituțională această soluție juridică. Până la regândirea unei soluții juridice de către clasa politică, există un mare vid legislativ. Totuși, eu cred că există câteva soluții. De exemplu, nimic nu împiedică UBB să se adreseze ea însăși instanței pentru a cere anularea (titlului de doctor – n.red.). CCR spune că CNATDCU nu mai poate să analizeze teza, dar nu spune că universitatea nu poate analiza teza și nu poate solicita retragerea titlului, eventual anularea titlului. Așadar, cred că soluții juridice există. Trebuie să existe și voință instituțională din partea universității. A fost un moment de mare presiune, acum 10 ani, cazul Ponta, iar la fel acum e un moment de cotitură în privința învățământului universitar și, în special, a învățământului doctoral în România”, a continuat Emilia Șercan.

Într-o postare pe Facebook, jurnalista de investigații a criticat UBB, spunând că universitatea se poziționează de partea plagiatorului Lucian Bode, întrucât îi cere acestuia să corecteze plagiatul, neanunțând vreun demers care să ducă într-un final la anularea titlului de doctor.

„Dr. Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a UBB confirmă dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode – CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI – retragerea acesteia.

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde.

S-a raportat la ‘cazul Bode’ în cheie politică mai mult decât etică.

Ce spune comunicatul UBB:

‘Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate’.

‘În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii’.

‘Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată’.

‘De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual’.

‘Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică’.”, a scris jurnalista într-o postare pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare