joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCarmen Dan iese la interval cu declarații îndoielnice despre 10 august: "Nu...

Carmen Dan iese la interval cu declarații îndoielnice despre 10 august: „Nu știu cine a dat ordinul pentru gazarea populației”

Fostul ministru de Interne, Carmen Dan, a fost scoasă de la naftalină de fosta consilieră a PSD-ului din vremea lui Dragnea, actualmente realizatoare de emisiuni la Realitatea TV, Anca Alexandrescu. Aceasta a făcut declarații cel puțin stranii despre represiunea violentă a protestatarilor din data de 10 august 2018, insistând și acum asupra faptului că ea nu știe cine a dat ordinul pentru gazarea populației și susține existența unei conspirații subterane pe care pretinde că nici măcar ea, ministru la vremea aceea, n-o înțelege.

Prezentă în studioul Realitatea TV, Carmen Dan a răspuns provocării de a discuta despre 10 august, însă în continuare nu-și asumă niciun fel de responsabilitatea pentru gazarea câtorva zeci de mii de cetățeni care protestau pașnic. Ea susține că n-a fost informată din timp cu privire la amploarea protestului și că singurele informații pe această temă le-a primit citind postări pe Facebook. În continuare, Carmen Dan se referă la protestul din 10 august, în mod fals, ca la o tentativă de lovitură de stat.

De pe 7 până pe 10 august și eu am fost în concediu. M-am întrebat dacă are (n.r. -Viorica Dăncilă, premier la acea dată) informații despre aceste evenimente. Eu nu am avut. Am primit de la serviciile de informații 2 sau 3 note și evident făceam o documentare separată și cu structurile specializate ale MAI. Am spsus-o și atunci. Erau postările pe Facebook ale domnilor Dide și alți membri Rezist. Până în acel moment nu au existat informații că acel miting va degenera. Din informațiile primite, nu au existat motive de temere să cred că va avea loc o lovitură de stat. Am fost taxată, atunci, că am ieșit și am spus că a fost o tentativă de lovitură de stat.”, a spus Carmen Dan la televiziunea menționată.

Fostul ministru al Internelor susține în continuare că nu știe cine a dat ordinul pentru gazarea protestatarilor și pretinde că e singura care a avut curaj să-și asume atribuțiile în perioada protestelor, față de ceilalți care s-ar fi spălat pe mâini și le-au delegat.

Nu știu cine a dat ordinul pentru gazarea populației. Parchetul ne poate spune și comandantul acțiunii. Presupun că nu o făcea de unul singur. Odată ce misiunea s-a trimis către Jandarmeria București, comandantul acțiunii a fost directorul adjunct. Mai toată lumea și-a delegat atribuțiunile în timpul mandatului.… (…) Convingerea mea este că totul a făcut parte dintr-un plan bine organizat, era un grup paramilitar, erau fonduri. Există o lucrare de la Jandamermie, înaintată la DIICOT, care arata existența unor servere de afară care minau criptomonede. Sunt convinsă că există niște nume, pentru că reprezentanții protestatarilor erau urmăriți. Nu pot spune că ne-am trezit cu un protest și acolo am luat cunoștință de acele acțiuni„, a mai spus Carmen Dan.

Amintim că în anul 2018, sute dintre protestatarii care au participat la evenimentul din 10 august au formulat plângeri împotriva lui Liviu Dragnea și Carmen Dan și, pentru că competența de anchetare a miniștrilor e doar a Parchetului General, dosarul a fost preluat de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Abia în anul 2019, Carmen Dan, ministru de interne la acea dată, a fost audiată cu privire la situația de atunci și n-a mai fost deranjată niciodată în legătură cu subiectul.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare