luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Noutăți din business-ul românesc

PUNCTE-CHEIE: Noutăți din business-ul românesc

Producătorul român de cosmetice Farmec vrea să își relocheze producţia, investind 40 de mil. euro, startup-ul tech Pluria a atras o investiţie de 2 mil. dolari și Grindeanu a anunţat semnarea a şase contracte, în valoare totală de 139 de mil. euro, pentru judeţul Constanţa. Săptămâna 1-5 mai este despre cifre: achiziții, investiții și strategii de dezvoltare.

Din imobiliare, iese în evidență o achiziție importantă: dezvoltatorul imobiliar Arqa, fondat de Petre Niculae și Florin Ababe, a achiziţionat un teren de 10.000 de metri pătraţi în nordul Capitalei, în valoare de peste 6 milioane de euro. Compania anunță că va investi 50 milioane euro într-un proiect rezidenţial cu 230 de apartamente şi câteva sute de locuri de parcare.

La scurt timp, investitorul şi dezvoltatorul de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est NEPI Rockcastle a declarat că, în timpul construcției, a extins de două ori suprafaţa mallului Promenada Craiova, un proiect de peste 125 milioane de euro. „Ritmul de creştere al României este peste media europeană şi Craiova are o suprafaţă de retail per capita sub media unui oraş de 300.000 de locuitori. Aici este loc suficient şi pentru noi, şi pentru concurenţa noastră. Mall-ul va crea 1.500 de noi locuri de muncă“, a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle, potrivit ZF. 

În continuare, startup-ul tech Pluria a atras o investiţie importantă în valoare de 2 milioane de dolari din partea fondului Eleven Ventures. Compania a fost fondată în septembrie 2020 în România şi Spania de către antreprenorul Andrei Creţu şi este acum prezentă în 10 ţări de pe două continente. „Vom folosi investiţia pentru a ajuta mai multe afaceri să rezolve dilema muncii hibride – a aduce echipele împreună şi a le oferi un model de lucru flexibil. Estimăm să ajungem la 600 de spaţii de lucru până la finalul anului 2023, din care peste 100 în România”, a declarat Andrei Cretu, CEO şi co-fondator al Pluria. 

Pe scurt, alte investiții & achiziții

Compania de distribuție și logistică Aquilla a bugetat, pentru anul acesta, investiții de 12,7 milioane de euro în mijloace de transport şi echipamente de depozit. Din această sumă, compania a stabilit un plafon cumulat de 9 milioane de euro pentru încheierea de contracte de finanțare tip leasing pentru echipamente de depozit și automatizări (în valoare de 1,4 milioane de euro) și mijloace de transport (în valoare de 7,6 milioane de euro). 

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, vrea să își relocheze producţia din centrul Cluj-Napoca în comuna Apahida, la 18 km de actuala fabrică, o investiție totală de peste 40 de milioane de euro. 

Magazinul online de produse de securitate și importatorul român de echipamente de securitate Atu Tech a anunțat investiții de peste 1 milion de euro anul acesta în dezvoltarea unei noi categorii de produse. Compania estimează că 15% din vânzările din 2023 vor fi generate de panouri fotovoltaice, produse şi accesorii complementare. 

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat semnarea a şase contracte, în valoare de 139 de milioane de euro, pentru judeţul Constanţa. Unul dintre aceste contracte presupune investiții de 45,89 milioane de euro pentru creșterea capacității operaționale și fizice a Aeroportului Internațional “Mihail Kogălniceanu”. 

Bico Industries, producător de plasă din fibră de sticlă a achiziționat compania Iranga Technologijos din Lituania, tranzacție în valoare de 3,2 milioane de euro. O parte, respectiv 1,6 milioane de euro, reprezintă achiziţia în integralitate a părţilor sociale, în timp ce 1,6 milioane de euro au fost alocaţi pentru achiziţia unei linii de producţie, al cărei proces de punere în funcţiune a fost deja finalizat. „Pentru BICO Industries, care face parte din holdingul de materiale de construcții ROCA Industry, listat pe piața AeRo a BVB, reprezintă a treia tranzacție de achiziție a unei companii din afara României în ultimii doi ani”, a anunțat compania săptămâna trecută. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare