luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneGreenpeace continuă campania împotriva Neptun Deep și dă în judecată Administrația Bazinală...

Greenpeace continuă campania împotriva Neptun Deep și dă în judecată Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”

Greenpeace a început campania împotriva proiectului Neptun Deep anul trecut, atunci când OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia finală de investiție.

Greenpeace România a anunţat că a dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru ca aceste instituţii să comunice substanţele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep.

Proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep este operat de OMV Petrom și compania de stat Romgaz.

Organizația de mediu susține că cele două instituții refuză să comunice testele de ecotoxicitate și documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente ce vizează aspecte de mediu. „Refuzul instituțiilor contravine prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, se arată într-un comunicat de presă emis luni. 

Mai mult, potrivit activiștilor de mediu, ABADL a emis Decizia nr 10847/13.06.2023 prin care a stabilit că nu este necesară elaborarea studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) pentru proiectul Neptun Deep.  “Însă, ABADL precizează că beneficiarul proiectului trebuie să efectueze o serie de  teste de toxicitate cronică prin care sa demonstreze că valorile limită maxime admisibile stabilitate la deversarea în mediul marin prezintă un impact redus asupra ecosistemului acvatic marin. Aceste teste au fost realizate de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa”, a menţionat sursa citată. 

Greenpeace România a contestat deja în instanță PUZ-ul proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, activiștii ONG-ului au protestat la sfârșitul lunii martie în fața sediului central al OMV Petrom, cu mesaje precum „Stop Neptun Deep” și „Nu distrugeți Marea Neagră”. Activiștii au solicitat companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului.

În luna iunie a anului trecut, OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia finală de exploatare a zăcămintelor de mare adâncime de gaze din Marea Neagră, comunicând faptul că Neptun Deep va furniza un volum total de aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze. Producția este estimată să înceapă în 2027 – producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual, timp de circa 10 ani. De asemenea, pentru devoltarea proiectului, sunt planificate investiții de până la 4 miliarde de euro. 

Greenpeace a început campania împotriva proiectului atunci când cele două companii au anunțat decizia finală de investiție.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Este infiorator sa aflam ca Greenpeace Romania a fost nevoita sa dea in judecata Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” pentru a obtine informatii despre substanele toxice care vor fi deversate in Marea Neagra in cadrul proiectului Neptun Deep. Este ingrijorator ca aceste institutii refuza sa dezvaluie testele de ecotoxicitate si documentatia tehnica legata de acest proiect de exploatare a gazelor naturale si incalca prevederile legii 544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public. Avand in vedere decizia finala a companiilor de a investi in Neptun Deep, este de neconceput ca institutiile responsabile sa refuze sa ofere publicului informatii vitale pentru protectia mediului si sa permita exploatarea zacamintelor cu riscul afectarii ecosistemelor marine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare