luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Regândirea strategiei

PUNCTE-CHEIE. Regândirea strategiei

Transelectrica a semnat un contract prin PNRR de 56,2 milioane de euro, Chimcomplex a aprobat un plan care vizează reduceri de costuri și accelerarea investițiilor, iar PPC Group şi Mytilineos Energy & Metals au semnat un acord cadru de cooperare pentru a dezvolta un portofoliu de proiecte solare de până la 2.000 MW în 4 țări.

Iată știrile săptămânii 8-14 aprilie: 

Furnizorul de energie electrică CEZ își schimbă numele și identitatea vizuală și devine Grupul EVRYO. Grupul face parte din portofoliul gigantului financiar Macquarie din 2020, atunci când australienii au cumpărat principalele active românești ale cehilor de la CEZ, și reunește companiile Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, TMK Hydroenergy Power și EVRYO Power. Grupul administrează și operează cel mai mare parc eolian operațional de pe uscat din România, produce energie verde prin sistemul hidroenergetic de lângă Reșița și operează primul sistem plutitor de energie solară fotovoltaică din România.

Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a semnat un contract de finanţare pentru proiectul „Eficientizarea, modernizarea şi digitalizarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice”, în valoare de 56,2 milioane de euro. „Prin acest contract vor fi finanţate trei proiecte de investiţii esenţiale pentru eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor SMART SA şi Teletrans SA. Investiţia vizează instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei SMART SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date”, arată compania la BVB.

Chimcomplex, principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, a aprobat „Planul de Măsuri de Precauție și Dezvoltare Accelerată” pentru anul 2024, care vizează reduceri de costuri și accelerarea investițiilor. Printre principalele aspecte ale noii strategii se numără redimensionarea structurii de administrare a companiei, prin reducerea numărului de administratori de la 7 la 5 și de comisii de la 5 la 3, precum și a organigramei de management prin desființarea și/sau comasarea a 11 poziții de conducere. Pe partea de proiecte, compania vizează accelerarea investițiilor în 5 proiecte strategice începute în urmă cu 3 ani și care au ajuns la maturitate. „În același timp, GreenComplex va accelera activitățile de producție în domeniul chimiei verzi și reciclării chimice, iar Chimcomplex lansează un studiu de fezabilitate pentru primul combinat de bio-chimie din România, cu activități de producție la Iași și de cercetare la București și Buzău”, se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori București.

PPC Group şi Mytilineos Energy & Metals au semnat un acord cadru de cooperare (CFA) pentru a dezvolta şi construi un portofoliu de proiecte solare de până la 2000 MW în Italia, Bulgaria, Croaţia şi România. Potrivit unui comunicat de presă, valoarea tranzacţiei este estimată la 2 miliarde de euro şi se aşteaptă să fie implementată în următorii trei ani. Acordul cuprinde aproximativ 90 de proiecte solare deţinute de Mytilineos în Italia (503 MW), România (516 MW), Bulgaria (500 MW) şi Croaţia (445 MW), care se află în diferite stadii de dezvoltare. 

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea unei scheme de ajutor de stat a României, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei), pentru sprijinirea companiilor în contextul războiului din Ucraina. În baza noii scheme, ajutorul va fi sub formă de garanţii şi de granturi directe, până la data de 30 iunie 2024. Schema inițială a fost aprobată de Comisie în septembrie, iar prima reintroducere a acesteia a fost aprobată în ianuarie 2023 şi a expirat în decembrie 2023. „Schema reintrodusă urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate de perturbările economice provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei au în continuare la dispoziție o lichiditate suficientă„, se arată într-un comunicat al executivului european.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” a lansat licitaţiile pentru modernizarea staţiilor Roşiori Nord, Caracal şi Filiaşi, investiţie în valoare totală estimată la peste 47,5 milioane de lei. Durata pentru elaborarea proiectului tehnic, pentru toate cele 3 stații, va fi de 9 luni, iar execuţia lucrărilor va dura 20 de luni pentru staţia Roşiori Nord, 11 luni pentru Staţia Caracal şi 26 de luni pentru staţia Filiaşi.

Compania de de distribuție și logistică Aquila a bugetat investiții de 16,9 milioane de euro pentru reînnoirea flotei şi a echipamentelor de depozit. Din aceasta sumă, compania va aloca 10,9 milioane de euro pentru achiziția a 300 de autovehicule, Euro 6, pentru înlocuirea autovehiculelor existente „cu unele mai puțin poluante și cu o capacitate mai mare de transport”. De asemenea, a bugetat 4,6 milioane de euro pentru investiții în echipamente de depozite, care asigură o productivitate mai ridicată, precum stivuitoare, nacele și mașini de înfoliere.

Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, a încheiat un contract de distribuție a produselor cu un distribuitor din Watertown, Dakota de Sud, Statele Unite ale Americii (SUA), acord ce acoperă regiunile Dakota de Sud, Dakota de Nord și Minnesota. Compania a început proiectul de accesare a pieţei din SUA în 2020, perioadă în care a demarat mai multe acțiuni, precum omologarea unei game de produse, testări în câmp certificate, crearea unui portofoliu de produse cu potențial de creștere în piața americană.

Producătorul de cabluri Prysmian România a demarat lucrările la o nouă linie de producţie a cablurilor electrice de medie tensiune, la fabrica din Slatina, o investiţie în valoare de 23 milioane de euro pe o perioadă de trei ani. Prin intermediul acestui proiect, Prysmian va creşte capacitatea fabricii, prin 6 noi linii de producţie. Potrivit reprezentanților, din 2005, de când este prezentă în Slatina, Prysmian a investit 75 de milioane de euro în fabricile sale.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul stabileşte cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră. „Prezenta lege reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore. Implementarea proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore se realizează cu respectarea principiului nediscriminării, în condiţii de concurenţă loială, şi cu respectarea principiului de prevenire şi controlul integrat al poluării prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului”, arată propunerea legislativă.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind jocurile de noroc, potrivit căruia spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot machine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare