vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneActiviștii de la Greenpeace, protest la sediul OMV Petrom împotriva proiectului Neptun...

Activiștii de la Greenpeace, protest la sediul OMV Petrom împotriva proiectului Neptun Deep

Proiectul Neptun Deep va amenința speciile marine vulnerabile și va emite în atmosferă sute de milioane de tone de CO2 cu urmări climatice catastrofale, transmite ONG-ul.

Activiștii ONG-ului Greenpeace au protestat miercuri în fața sediului central al OMV Petrom, cu mesaje precum „Stop Neptun Deep” și „Nu distrugeți Marea Neagră”. Protestul este organizat împotriva proiectului de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, operat de OMV Petrom și compania de stat Romgaz. Activiștii solicită companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului.

„OMV Petrom a ignorat până acum cererile noastre de publicare a studiului de ecotoxicitate. Practic, compania refuză să facă publice chimicalele ce vor fi deversate în Marea Neagră pentru 20 de ani la rând și ascunde impactul negativ al acestor chimicale asupra biodiversității marine. Este total netransparent, iresponsabil și periculos ca acest impact negativ să fie ascuns sub preș” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România, în cadrul unui comunicat de presă.

Proiectul Neptun Deep va amenința speciile marine vulnerabile și va emite în atmosferă sute de milioane de tone de CO2 cu urmări climatice catastrofale, mai transmite ONG-ul. „Organizația de mediu a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep. Mai mult, Greenpeace România a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre”,se mai arată în comunicat.

Potrivit G4Media, OMV Petrom a transmis că ”respectă dreptul la libera exprimare și la discuții obiective și respectuoase. Însă acestea ar trebui sa se desfășoare în mod legal, fără ca oamenii sa fie puși în pericol și fără daune ale bunurilor. Siguranța este prioritară pentru OMV Petrom. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România care va contribui la securitatea energetică a țării și a Europei, la tranziția energetică și la creșterea economică. Intensitatea emisiilor directe de carbon a proiectului este semnificativ sub media industriei. Tranziția energetică a României este un proces gradual și echilibrat care necesita un mix de soluții, inclusiv gaze naturale și surse regenerabile”.

Greenpeace a început campania împotriva proiectului în 2023, atunci când OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia finală de investiție.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare