Neptun Deep va furniza un volum total de aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze, iar producția este estimată să înceapă în 2027 – producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual, timp de circa 10 ani. De asemenea, pentru devoltarea proiectului, sunt planificate investiții de până la 4 miliarde de euro. Cele două companii au anunțat decizia finală de exploatare a zăcămintelor de mare adâncime de gaze din Marea Neagră printr-un comunicat de presă.
„(…) Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în Romania și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud necesită o infrastructură ce cuprinde: zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.
Planul de dezvoltare urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.
Perimetrul Neptun Deep are o suprafața de 7.500 km2, la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse intre 100 și 1.000 de metri. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.
Tot miercuri, la scurt timp după anunțul OMV Petrom – Romgaz, organizația Greenpeace a comunicat, drept răspuns, că „decizia e una catastrofală pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare”
„Operațiunile de extracție a gazelor offshore au consecințe devastatoare și ireversibile asupra mediului marin și de coastă, precum și efecte negative semnificative asupra comunităților locale și turiștilor de pe litoralul românesc”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.