marți, decembrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOMV Petrom și Romgaz anunță decizia finală privind Neptun Deep. Producția va...

OMV Petrom și Romgaz anunță decizia finală privind Neptun Deep. Producția va începe din 2027 și sunt bugetate investiții de 4 mld. euro 

OMV Petrom și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, o investiție de până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

Neptun Deep va furniza un volum total de aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze, iar producția este estimată să înceapă în 2027 – producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual, timp de circa 10 ani. De asemenea, pentru devoltarea proiectului, sunt planificate investiții de până la 4 miliarde de euro. Cele două companii au anunțat decizia finală de exploatare a zăcămintelor de mare adâncime de gaze din Marea Neagră printr-un comunicat de presă.

„(…) Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas  major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în Romania și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.   

Dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud necesită o infrastructură ce cuprinde: zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.

Planul de dezvoltare urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.

Perimetrul Neptun Deep are o suprafața de 7.500 km2, la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse intre 100 și 1.000 de metri. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

Tot miercuri, la scurt timp după anunțul OMV Petrom – Romgaz, organizația Greenpeace a comunicat, drept răspuns, că „decizia e una catastrofală pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare”

Operațiunile de extracție a gazelor offshore au consecințe devastatoare și ireversibile asupra mediului marin și de coastă, precum și efecte negative semnificative asupra comunităților locale și turiștilor de pe litoralul românesc”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare