Încă de ieri, lumea a început să se adune în Piața Victoriei din București pentru a susține protestul pro-Georgescu și, bineînțeles, boicotarea supermarketurilor din România. Mai, oameni buni, eu înțeleg că fiecare are problemele lui și fiecare speră la un viitor mai bun. Sunt conștient că fiecare dintre noi și-ar dori să câștige 1 leu în plus, să se plimbe seara pe o stradă mai curată, să aibă propria lui casă fără să se îndatoreze 30 de ani la bancă, dar de la aceste dorințe colective la a da curs unui guru cu viziuni absurde, e o cale foarte lungă.
În ciuda faptului că, în urmă cu 2-3 ani, mass-media din România condamna anumite persoane publice cu asemenea vizuni, iar astăzi o masă considerabilă din popor se găsește în situația de a susține unul, eu incă sper că ne vom reveni.
În 2005, PRO TV a lansat una dintre cele mai bune campanii de mass-media din România: Gândește liber. Poate atunci nu a fost atât de bine înțeleasă, însă astăzi avem nevoie de acest motto mai mult ca niciodată. Gândește liber, fratele meu, și deschide internetul. Știu că pentru unii pare greu de crezut, dar internetul este o formă de informare bidirecțională în comparație cu mass-media clasică.
Dacă televiziunea doar îți livrează informații, pe internet poți căuta ce te interesează, te poți informa. Știu că sunt multe site-uri care prezintă știri false, știri fără nicio bază, știri inventate sau dezinformări, dar cu toate astea, încă ne bucurăm de câteva site-uri de știri care sunt surse sigure de informare. Caută liber, fratele meu!
Subiectul zilei în presa națională va fi acest boicot al supermarketurilor. De ce? Pentru că un anume Călin Georgescu, într-un “comunicat” pe Facebook, că așa comunică oficial băieții deștepți, a transmis că aceste centre de retail declară profit 0 în România și nu plătesc angajații corespunzător. OK, la doar un search pe Google folosind “profit Lidl”, motorul de căutare ne răspunde:
“Companiile Lidl din România (Lidl Discount SRL, Lidl România SCS, Lidl România SRL și Lidl Imobiliare România Management SCS) au încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de peste 22,4 miliarde de lei net, un profit net de aproximativ 1 miliard de lei și investiții de peste 1 miliard de lei.”
Lucrul ăsta funcționează și pentru Kaufland, Auchan și alte companii. La baza acestor informații este site-ul Termene.ro, o platformă românească de documentare asupra societăților comerciale din România. Acest site oferă informații din baza de date ANAF.
Într-un top făcut de undelucram.ro, un site ce analizează piața de muncă din România, la categoria Retail alimentar, top 3 angajatori din 2024 este format din Lidl România, Kaufland România și Carrefour România.
Toate datele astea sunt disponibile oricui. La doar un click distanță. Hai să lăsăm Facebook-ul și să căutăm informațiile. Să nu mai credem toți prăjiții care profită la maximum de lipsa de informare și de această stare în care am intrat toți, în care luăm informația așa cum vine. Hai să nu mai ieșim în stradă pentru a scanda lucruri pe care nu le înțelegem, dar ni le vând toți ciudții de pe internet. Pentru mine a fost un sentiment îngrozitor când mă aflam în Piața Universității și lumea striga „Libertate”.
La fel cum unii au ajuns la concluzia că spirtul tras prin pâine este mai bun, ar trebui să ajungem cu toții să înțelegem că informația din mai multe surse este mai bună. Nu doar jurnaliștii trebuie să se informeze din mai multe surse. Toți ar trebui să facem asta. Dar să le căutăm, nu să le așteptăm. Mi se pare imposibil, dar totodată trist și adevărat că, în era vitezei, în 2025, îl credem pe unul care spune că vom construi o conductă de apă și vom deveni cei mai bogați oameni de pe planetă. Dacă cineva îmi poate demonstra asta, jur că las tot și mă apuc de săpat o fântână, poate așa îmi asigur viitorul și dorm mai liniștit.
Cel mai trist este că “președintele ales” este susținut pe față de anumite posturi de televiziune, site-uri de presă și unele chipuri religioase. Totuși, ce caută religia în politică? Pur și simplu, de ce? Dar despre asta promit că vom discuta într-un material viitor. În cazul de față, îl voi menționa din nou pe IPS Teodosie, care zilele trecute a susținut din nou că Georgescu este trimisul lui Dumnezeu. Ce a făcut BOR în această situație? Nimic! I-a dat un avertisment. Eu nu înțeleg: încă de când era să cadă în cisternă, acest Teodosie este unul dintre cele mai mediatizate fețe ortodoxe. A încălcat o grămadă de legi, atât ale statului, cât și din cadrul rânduielii bisericești. De la luare de mită la folosirea unor rugăciuni în contexte nepotrivite. Chiar nu se găsește vreo instituție să-l retragă de pe piață? Nu asta înseamnă libertate!
Am ajuns într-un apogeu informațional în care doar deschidem televizorul, Facebook-ul, TikTok-ul și lăsăm informația să ne inunde. Inflația informațională a ajuns la niște cote incredibile și nu mai avem niciun fel de filtru pentru ceea ce consumăm. Buckminster Fuller, un designer și arhitect american, a lansat ideea de dublare a cunoașterii, prin care susținea că, în trecut, nivelul de cunoștințe al omenirii se dubla o dată la 100 de ani și că astăzi acest proces se desfășoară mult mai rapid. Pentru a demonstra teoria sa, acesta afirma că:
• În anii 1800, o persoană primea zilnic informații care încăpeau într-un singur ziar.
• La jumătatea anilor 1900, informația zilnică încăpea în 6 ziare.
• Astăzi, informația zilnică încape în câteva sute de ziare.
Trăim într-o iluzie de consum media, în care nici nu mai contează culoarea politică, ci senzaționalul. Același senzațional care a făcut atâtea victime și același senzațional care a iertat ce nu era de iertat.
Internetul nu este doar divertisment, dă-ți voie să cunoști!