marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiINGERINȚE POLITICE ÎN SĂNĂTATE: Concursul pentru postul de manager al Spitalului...

INGERINȚE POLITICE ÎN SĂNĂTATE: Concursul pentru postul de manager al Spitalului Județean Craiova a fost blocat de Ministerul Sănătății peste noapte

Concurs cu probleme la Spitalul Județean din Craiova, unde de vreo lună s-au demarat procedurile pentru organizarea unui concurs care urma să stabilească viitorul manager al unității spitalicești. Peste noapte, însă, Ministerul Sănătății a revocat pe o parte dintre membrii Consiliului de Administrație, anulând un concurs în desfășurare.

Spitalul Județean e Urgență din Craiova are o istorie a situațiilor stranii legate de managerii lui. De exemplu, fostul manager al spitalului, Eugen Georgescu, era schimbat din funcție la finalul anului 2019, în baza unei cereri de demisie, despre care semnatarul spunea că e falsă.

A existat și o plângere la poliție pe această temă, iar departamentul de comunicare al IPJ Dolj descria la vremea aceea situația în următorii termeni: “La data de 15 noiembrie a.c., managerul unui spital din Craiova a sesizat faptul că, în cursul zilei respective, pe faxul unităţii medicale a primit un ordin prin care i se comunica faptul că i-a încetat contractul de management, ca urmare a unei cereri de demisie, întocmită însă în fals, în numele său.

Timpul a trecut, iar manager interimar al spitalului a devenit în luna mai a anului 2020 Laurențiu Ivanovici, cu sprijin PNL. Facem și precizarea necesară că fostul manager, Eugen Georgescu, ar fi fost susținut de PSD, care, între timp, după cum știm, a revenit la guvernare.

Și ne întoarcem la concursul organizat acum la Spitalul din Craiova.

Procedura a demarat în urmă cu o lună, consiliul de administrație a trimis anunțul pentru a fi publicat de ministerul Sănătății, el a fost postat pe site-ul ministerului și totul părea să se deruleze corect, conform calendarului stabilit.

Ivanovici s-a înscris pentru a candida, a elaborat proiectul de management, care a fost admis, iar ultima etapă a procedurii de concurs, respectiv susținerea proiectului de management, urma să se desfășoare marți, 14 decembrie.

La ora 10, când urma să aibă loc prezentarea proiectului, președintele Comisiei de concurs, Carmen Bogheanu, care este și președintele Consiliului de Administrație, a anunțat că nu mai are calitatea de membru și președinte al CA, deci nu mai poate fi președinte al Comisiei de concurs și concursul nu mai poate avea loc, de vreme ce la ora 8.30 dimineața a primit un ordin de la Ministerul Sănătății, prin care era revocată.

Și secretarul comisiei de concurs a fost schimbat printr-un alt ordin de ministru, la fel și alți membri și supleanți. Ministerul a emis aceste ordine peste noapte, în ciuda faptului că procedura de organizare a concursului era în plină desfășurate, iar niște etape deja parcurse.

Mai mult, în acest moment, de vreme ce totul s-a blocat, rezultatele de până acum ale concursului nu mai contează.

L-am contactat pe directorul interimar al spitalului, Laurențiu Ivanovici, pentru a vedea care este reacția sa la întreaga poveste, de vreme ce e singurul afectat direct de ea.

Laurențiu Ivanovici, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Craiova

Aceasta ne-a mărturisit că va acționa în instanță Ministerul Sănătății.

Intenționez să acționez în instanță Ministerul Sănătății privind organizarea concursului și blocarea desfășurării ultimei etape, respectiv prezentarea proiectului meu de management.”, a spus Ivanovici pentru INVESTIGATORIA.

L-am întrebat de ce crede că lucrurile au decurs astfel și care ar fi fost motivul pentru care Ministerul Sănătății ar fi blocat concursul pentru ocuparea postului de manager. Se pare că la mijloc ar fi Eugen Georgescu, fostul manager care susține că demisia lui era falsificată, susținut de PSD, care acum ar vrea să revină pe vechiul său post.

Există un litigiu între Ministerul Sănătății și un fost manager al spitalului, care și-a dat demisia și a zis că e falsă. Eugen Georgescu a cerut și Consiliului de Administrație anularea concursului, iar Consiliul de Administrație s-a întrunit și a constatat că nu mai poate fi anulată procedura de concurs, întrucât nu există temei legal. Ministerul a cerut anularea concursului și, pentru că nu s-a anulat concursul, au luat această măsură de a schimba reprezentanții ministerului în Consiliul de Administrație, ca să blocheze desfășurarea lui. Pe de altă parte, fostul manager a acționat în instanță și spitalul, și membrii Consiliului de Administrație pentru anularea concursului de manager.”, ne-a mai spus Laurențiu Ivanovici.

Cert este că intervenția Ministerului Sănătății în acest mod pentru blocarea unui concurs aflat deja în desfășurare arată că există niște interese. Altfel, nu s-ar fi ajuns la o astfel de situație absolut aberantă. Iar schimbarea guvernării și modul în care directorii de spital sunt susținuți politic poate fi o explicație pentru această poveste halucinantă.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare