joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneProcurorul Dan Alexandru Popa (EUROJUST): „Profitul anual global estimat din traficul de...

Procurorul Dan Alexandru Popa (EUROJUST): „Profitul anual global estimat din traficul de persoane este cuantificat la aproape 30 de miliarde de euro”

Astăzi, la Bruxelles, a fost găzduită cea de-a șasea ediție a Conferinței „Împreună Împotriva Traficului de Persoane”, eveniment care a reunit procurori, avocați, cercetători, profesori și victime ale traficului de persoane. Scopul acestei întâlniri de mare anvergură a fost acela de a găsi mijloace de cooperare pentru prevenirea activităților specifice rețelelor de crimă organizată care au ca obiectiv traficarea de ființe umane în scopul unui câștig financiar.

Iar câștigul financiar pare a fi, de departe, extraordinar de semnificativ. Potrivit procurorului Dan Alexandru Popa, adjunctul Membrului Național Român la EUROJUST, în fiecare an, rețelele de crimă organizată focusate pe traficarea persoanelor în diverse scopuri obțin un profit anual de aproximativ 30 de miliarde de euro. Asta, în timp ce costurile traficului nu sunt mult mai mari de 3 miliarde de euro anual.

Ultimul raport al Comisiei către Parlamentul European privind progresele înregistrate cu privire la combaterea traficului de persoane, publicat în luna octombrie a acestui an, aduce în prim plan faptul că profitul anual global estimat din traficul de persoane este cuantificat la aproape 30 de miliarde de euro, iar costul total al traficului de persoane într-un singur an în UE se apropie de 3 miliarde de euro, în termeni de costuri cu servicii suplimentare, costuri pentru coordonarea activităților de combatere și așa mai departe.

Și mai îngrijorător e faptul că tendințele sunt de creștere ale unor tipologii cunoscute ale traficului de persoane, și anume la exploatarea prin cerșetorie și prin determinarea la activități infracționale forțate, dar apar și tendințe noi, precum traficul de persoane în scopul căsătoriilor forțate, vânzării nou-născuților, prelevării de organe sau adopțiilor ilegale.

La acestea se mai adaugă și traficul de persoane prin intermediul mamelor-surogat.

Traficul de persoane e una dintre cele mai atroce activități infracționale îndreptate împotriva persoanei. O abordare duală a acestei infracțiuni este foarte ilustrativ făcută într-o rezoluție a Parlamentului European din anul 2010, în care s-a precizat că, din perspectiva victimei, discutăm efectiv de o formă de sclavie.

Pentru un traficant, această infracțiune este o afacere, una profitabilă, care prezintă o oportunitate uriașă  de profit și, în același timp, comparativ cu alte genuri de infracțiuni care generează profit infracțional, prezintă riscuri scăzute de descoperire și de ducere spre judecată. Nicio autoritate nu va face față singură acestei provocări. Numai o abordare integrată, multidisciplinară, de tip parteneriat public-privat, ne va duce către succesul pe care îl dorim.”, a spus procurorul Dan Alexandru Popa în cadrul Conferinței.

Mai mult, pandemia a venit în completarea acestui peisaj dezolant și a permis traficanților să se replieze foarte repede în mediul online.

“Această pandemie prin care trecem a reprezentat un cadru de care infractorii au profitat cu cinism și în același timp cu eficacitate. O altă evoluție favorabilă pentru mediul infracțional constă în transmiterea tot mai mare a parametrilor noștri zilnici în spațiul virtual. Aceasta a reprezentat o oportunitate, dar, în același timp, o vulnerabilitate pe care rețelele de trafic de persoane au știut și știu s-o exploateze foarte bine.”, a mai remarcat procurorul.

Singurele modalități eficiente în limitarea fenomenului ar fi cele care îi afectează pe traficanți la nivel financiar, însă rețelele au acum un caracter internațional și, de obicei, pentru destructurarea unei singure rețele e necesară o activitate coordonată a autorităților din mai multe state.

“Sechestrarea și confiscarea veniturilor provenite din infracțiuni, urmărirea banilor rămân elemente esențiale pentru stoparea acestei activități infracționale. Trebuie spus că eforturi în acest sens au fost făcute, sunt făcute în continuare în statele membre ale UE, se menționează chiar  că Franța raportează cel mai mare număr de urmăriri penale și de condamnări pentru traficul de persoane.

Globalizarea a făcut ca traficul de persoane să treacă în sfera infracționalității transnaționale. Un foarte mic procent din activitățile de trafic rămân cantonate în limitele unui singur stat. ”, susține Dan Alexandru Popa.

Conferința a fost găzduită de Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, în parteneriat cu Rețeaua de Organizații Neguvernamentale împotriva Traficului de Persoane (RoITP), Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Freedom House România, continuând seria de evenimente pe subiectul provocărilor pe care Europa le are de înfruntat în materie de trafic de persoane.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare