joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne5 povești despre trecut spuse de 5 clădiri-emblemă din fostul bloc comunist

5 povești despre trecut spuse de 5 clădiri-emblemă din fostul bloc comunist

La sfârșitul acestei luni va avea loc proiecția online a documentarului „Palat pentru popor” organizată în pereche cu o discuție antrenantă despre 5 clădiri-cheie din: Moscova, Berlin, Belgrad, Sofia și București, construite în perioada comunistă ca simboluri ale fostei puteri.

KineDok lansează un exercițiu de revizitare imaginară a trecutului prin prisma documentarului „Palat pentru popor”, ce spune poveștile a cinci dintre cele mai cunoscute clădiri ale fostului bloc socialist european.

Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creații arhitectonice unice, construite cu idenția de a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui „viitor luminos”.

Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă inițiative grandioase ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat.

Filmul va fi difuzat online pe pagina de facebook KineDok România pe 31 ianuarie, începând cu ora 20:00; urmând ca pe 1 februarie, la ora 20:00, să aibă loc o discuție la care vor participa invitați  înternaționali din țările partenere programului: Wojciech Niebrzydowski (profesor la Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Tehnologie din Bialystok, Polonia), Dániel Kovács (istoric de artă, curator, Ungaria), Sonja Leboš (antropolog cultural, curatoare și scriitoare din Zagreb, Croația), Peter Szalay (profesor Istoria arhitecturii și artelor plastice, Slovacia), Levente Polyák (planificator urban, cercetător, activist comunitar și consilier, Ungaria)

„Palat pentru popor” va fi transmis simultan, în limba engleză și subtitrat, în țările partenere programului KineDok (Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România).

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare