joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticClaudiu Manda publică interceptări din dosarul său penal: "Să nu se creadă...

Claudiu Manda publică interceptări din dosarul său penal: „Să nu se creadă că fac vreun trafic de influență asupra lu’ matale”

Trimis în judecată zilele trecute într-un dosar penal de cumpărare a electoratului cu bani publici, Claudiu Manda reacționează virulent și publică detalii din dosarul său penal, pe care îl definește drept „compunere școlară”, inclusiv câteva file de interceptări.

Europarlamentarul se arată convins de faptul că va fi achitat, pentru că procurorul Jean Uncheșelu ar fi „cunoscut pentru „dosarele finalizate cu achitare mai curând decât cu condamnare”. Dosarul politicianului craiovean va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în el există acuzații grave și la adresa lui Marius Nicolae Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.

În esență, dosarul e fundamentat pe ideea că, pentru a beneficia de sprijinul electoral al unor beneficiari pe nedrept de ajutor social din comuna Bratovoești, Claudiu Manda, în calitate de președinte al organizației județene PSD Dolj, ar fi intervenit pe 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, Simcelescu Marius-Nicolae, ocazie cu care și-ar fi folosit influența pentru a-l determina pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor apărute. Asta, în condițiile în care atât Manda, cât și Simcelescu știau că intervenția este ilegală.

Ulterior trimiterii în judecată, Claudiu Manda a publicat câteva pagini cu interceptări din dosarul său, pentru a-și demonstra în fața opiniei publice nevinovăția.

După cum se observă din convorbiri, este evident că domnul Simcelescu era greu de găsit, chiar și la telefon, iar când am apucat să vorbesc cu domnia sa, nu era la birou. În acel moment, am realizat că domnul Marin Ion avea dreptate când mi-a spus că nu a reușit să ajungă în audiență. Precizez că nu am știut cauza pentru care dorea domnul Marin Ion sa ajungă în audiență și nici nu aveam de ce să mă interesez, pentru ca nu era de competența mea, lucru care reiese și din convorbirea mea cu domnul Simcelescu. Precizez că eu nu aveam o relație directă cu domnul Simcelescu, domnia sa venind alături de PSD împreună cu un grup important de colegi ai domniei sale, de la PNL, cu un an înainte, iar eu discutam cu doi dintre ei, care deveniseră Vicepreședinți PSD, deci nu aveam cum sa am “O PUTERE IMENSĂ”, așa cum eronat și nefondat arată ‘harnicul’ procuror.”, descrie Manda situația.

Interceptările arată, în primul rând, nivelul discuțiilor dintre un lider de partid și un șef de instituție deconcentrată, apoi raporturile de putere și, nu în ultimul rând, traficul de influență pe care Manda nu-l înțelege nici măcar la nivel pur conceptual.

Claudiu Manda: Mă, nea Simi. Ce faci, mă, nea Simi?
Marius Nicolae Simcelescu: Să trăiți, mă scuzați! Nu… Ă…Acuma văzui mesajul. Ă… Sunt… Ă… Spre Mehedinți la APIA, că trebuia să depun cererea de subvenție și…
Claudiu Manda: A!
Marius Nicolae Simcelescu: Eram cu radio și d-asta…
Claudiu Manda: Deci nea Simi…
Marius Nicolae Simcelescu: Da! Mă scuzați mult! Da!
Claudiu Manda: Aici, lângă mine, este domnul primar de la Bratovoești.
Marius Nicolae Simcelescu: Da, știu!
Claudiu Manda: Veni… Zicea că e o chestiune care are legătură cu matale, nu cu mine. Când îl primești și pe el în audiență?
Marius Nicolae Simcelescu: Păi da… Da nu e vorba de… Știu care e situația. Nu numai acolo, cam peste tot, c-am vorbit ieri cu domnul prefect pe la ora trei…
Claudiu Manda: Așa…
Marius Nicolae Simcelescu: De situația asta… Ă!
Claudiu Manda: Nu e, nu e treaba mea, nu mă bag eu în ea. Ideea este să…
Marius Nicolae Simcelescu: Știu, știu, da…
Claudiu Manda: Îl primești, să vorbiți acolo, nu știu…

Relația unui șef de partid cu conducătorul unei instituții publice se desfășoară la acest nivel și este relevant faptul că, deși pretinde că nu avea niciun fel de relație cu Simcelescu, Manda îi spune „Pa! Te pup”, în timp ce Simcelescu folosește terminologia slugarnică: „Să trăiți”. Mai mult, deși pretinde că nu e vorba de trafic de influență la mijloc, chiar Manda are grijă ca în convorbire să menționeze, din precauție exact acest lucru: „Să nu se creadă că fac vreun trafic de influență asupra lu’ matale.”

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare